Juridisch5 dec '17 06:00Aangepast op 5 dec '17 11:44

Explosieve groei aan juridisch adviseurs

Auteurs: Bastiaan Kleinjan en Thijs Baas

Problemen met je baas? Geen zorgen, want er zijn genoeg juridische adviseurs te vinden. En dat worden er alleen maar meer en meer.

(Hollandse Hoogte. )

Het aantal juridisch adviesbureaus steeg de afgelopen vijf jaar met maar liefst 51 procent, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel, opgevraagd door BNR. In absolute aantallen is het aantal rechtskundige adviesbureaus gestegen van 1898 naar 3723. Het aantal grootbedrijven bleef echter gelijk en het aantal mkb-bedrijven groeide met 23 procent. De groei is vooral te danken aan het aantal juridisch adviseurs dat als zzp'er aan de slag gaat. En vergeet niet dat de tarieven lager liggen dan bij corporate law firms.

Goede koffie

Het aantal zzp'ers dat als juridisch adviseur aan de slag ging, groeide namelijk met 1730 bedrijfjes in 2012 naar 4716 nu. 91 procent van alle nieuwe juridische bedrijven is zzp'er. Het is vooral de vrijheid die je als zzp'er hebt die zorgt voor een forse groei, zegt Norbert Zoet van online juristenplatform Leggle. Hij somt een aantal van de voordelen op: 'Eigen baas zijn, onafhankelijk zijn, zelf kunnen bepalen welke zaken je oppakt, je tarieven kunnen bepalen, werken vanuit huis en altijd goede koffie.'

Samenleving verhardt

De vraag naar juridische adviseurs is volgens Zoet flink gestegen. 'We zien zeker dat de markt enorm groeit; de samenleving verhardt, mensen komen meer op voor hun eigen belangen en zijn mondiger geworden. Dat leidt tot meer conflicten en daarmee ook tot meer vraag naar juristen.' De groei wil overigens niet zeggen dat een carrière-move als juridisch adviseur meteen een succes is: de KvK berekende een overlevingskans voor bedrijven na vijf jaar. Slechts 66 procent van de bedrijfjes die in 2012 werden opgericht, bestaat nu nog.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen