Juridisch14 dec '17 14:30

OM gaat door met alcohol-enkelband

Auteur: BNR Webredactie

Wegens succes geprolongeerd. De proef van het Openbaar Ministerie om mensen met een alcoholverbod te volgen met een speciale meter slaat aan. In januari wordt de pilot met een jaar verlengd.

( ANP)

Voor de proef dragen mensen met een alcoholverbod een enkelband. De band meet de hoeveelheid alcohol in het bloed en geeft het resultaat door aan de reclassering. met deze methode wil het OM het gedrag van mensen veranderen. En dat lukt: uit de pilot blijkt dat deelnemers zich bewuster zijn van hun alcoholgebruik en de effecten ervan op hun omgeving.

Alternatief

De pilot startte in januari in Oost-Nederland en Rotterdam als alternatief om mensen met een alcoholverbod te monitoren. Die moeten nu nog twee keer per week naar de reclassering om urine in te leveren. Vanaf januari mogen in de twee regio's ook mensen meedoen die geen alcoholverbod hebben, maar onder toezicht van de reclassering staan vanwege alcoholgebruik.

Bij de proef zijn Stichting Verslavingsreclassering GGZ, het OM en het Ministerie van Justitie en Veiligheid betrokken. Als de pilot ook na deze uitbreiding succesvol blijkt te zijn, willen de betrokken instanties de alcoholmeter bij wet invoeren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen