Juridisch15 dec '17 07:54Aangepast op 15 dec '17 08:16

Forse tegenvaller voor Belastingdienst

Auteur: BNR Webredactie

Het gerechtshof in Den Bosch vindt niet dat OTTO Work Force onterecht miljoenen aan fiscaal voordeel heeft opgestreken door werknemers naar ondermaatse cursussen te sturen. Deze fiscale constructie zorgde eerder al voor ophef rondom Miele, Nuon en Connexxion.

( ANP)

Het gerechtshof heeft een claim van de Belastingdienst van 14,7 miljoen euro aan OTTO Work Force vernietigd. De zaak ging over een belastingkorting in ruil voor het opleiden van personeel. Het is de eerste grote uitspraak in een reeks van soortgelijke conflicten tussen de Belastingdienst en werkgevers.

De zaak draaide om de zogenoemde Wet Vermindering Afdracht (WVA), een regeling die bedoeld was om het opleiden van medewerkers fiscaal te bevorderen en inmiddels is afgeschaft. Werkgevers konden fiscaal voordeel krijgen als ze werknemers lieten bijscholen op een erkende opleiding.

Maar niet alle werkgevers zijn daar volgens de Belastingdienst zorgvuldig mee omgegaan. De FIOD viel in 2012 binnen bij Miele na een tip; de opleidingen zouden helemaal niets voorstellen. De opleidingsinstanties en de werkgevers werden er beter van. De Belastingdienst kwam toen met claims tegen meer bedrijven, waaronder OTTO Work Force.

Maar volgens het hof is OTTO niet verantwoordelijk voor het niveau van de opleidingen, en ook niet aansprakelijk als mensen de opleiding niet afmaken. 'Wij hadden niets anders verwacht', reageert Frank van Gool van Otto Work Force. 'We hebben dat geld uitgegeven aan de opleidingen, gerenommeerde opleidingen zoals ROC's. Het was eigenlijk ook normaal dat dit van tafel ging.' Van Gool zegt dat het bedrijf niets gaan veranderen in de opleiding van werknemers.

De vraag is nu wat dit gaat betekenen voor andere zaken. Er zijn meerdere bedrijven die hebben geschikt, vertelden juristen ons. Maar er lopen nog tientallen andere procedures. Als de rechters de uitspraak in de zaak-OTTO volgen, kan de tegenvaller voor de Belastingdienst fors oplopen. '


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen