Juridisch18 dec '17 12:10Aangepast op 18 dec '17 16:17

Onderzoek naar belastingdeal IKEA

Auteur: BNR Webredactie

Meubelgigant IKEA heeft 'mogelijk' dankzij twee fiscale deals in Nederland minder belastingen hoeven te betalen dan andere bedrijven. EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) heeft daarom een diepgaand onderzoek geopend naar de afspraken met de Nederlandse Belastingdienst.

(Foto EPA/SASCHA STEINBACH)

Dat kondigde zij rond het middaguur aan. Het onderzoek gaat om afpraken ('rulings') met dochterbedrijf Inter IKEA Systems dat in Delft is gevestigd. 'Op basis van ons voorlopig onderzoek lijken twee fiscale rulings die de Belastingdienst in 2006 en 2011 heeft afgegeven de belastbare winst van Inter IKEA Systems in Nederland aanzienlijk te hebben verlaagd', zegt Vestager. Dat komt neer op ongeoorloofde staatssteun, omdat andere bedrijven niet dezelfde voordelen hebben.

Intellectueel eigendom

IKEA bestaat uit twee holdings: de IKEA Group, waar alle meubelwinkels onder vallen, en het in Delft gevestigde Inter IKEA Systems dat gaat over het intellectueel eigendom. Via een franchise-constructie werd onderlinge winst en geld tussen Nederland, Luxemburg en Liechtenstein doorgeschoven om gebruik te maken van gunstige belastingconstructies. Vestager noemt geen bedragen, maar in een eerder onderzoek door de Groenen in het Europees Parlement naar belastingontwijking van IKEA wordt een bedrag van bijna een miljard euro tussen 2009 en 2014 genoemd.

Jasper van Teeffelen, onderzoeker van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen: 'Alle IKEA's ter wereld betalen drie procent van de omzet als fee aan die holding. Dat gebruiken ze om de winst te drukken omdat het een extra kostenpost is, zodat ze minder vennootschapsbelasting hoeven te betalen.'

Nederland bekijkt constructie zelf ook

Nederland gaat de belastingconstructie van IKEA zelf ook bekijken. 'Politiek Den Haag gaat meewerken aan het onderzoek', zegt Europa-verslaggever Jesse Pinster. 'Ze benadrukken dat de Europese Commissie twijfels heeft over deze constructie en niet direct zegt dat er sprake is van staatssteun. Dat moeten ze nog onderzoeken. Ze gaan er zelf naar kijken, dat is een belofte die staatssecretaris Menno Snel in november al gedaan heeft. Toen zei hij dat ruim vierduizend taxrulings nog eens onderzocht worden', vervolgt hij.

De Europese Commissie heeft sinds 2013 al meer dan duizend belastingconstructies onder de loep genomen. Vier lidstaten, waaronder ook Nederland, moeten van de commissie miljarden euro's aan belastinggeld terugvorderen van bijna veertig bedrijven. In 2016 vorderde Nederland op last van Brussel al 25,7 miljoen euro terug van Starbucks. De Amerikaanse koffieketen genoot via een deal met de Belastingdienst miljoenen euro's voordeel in de jaren 2008-2014. De Nederlandse regering heeft de zaak aan het Europees Hof van Justitie voorgelegd; die zaak loopt nog.

Gerelateerde artikelen