Juridisch19 dec '17 18:50

Otto Work Force erkent levering medewerkers tijdens staking Jumbo

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Uitzendbureau Otto Work Force erkent dat het uitzendkrachten heeft geleverd aan supermarktketen Jumbo, terwijl vaste medewerkers van de supermarkten aan het staken waren.

Stakende werknemers van Jumbo-distributiecentra blokkeren de toegangspoort bij de vestiging in Woerden.
Stakende werknemers van Jumbo-distributiecentra blokkeren de toegangspoort bij de vestiging in Woerden. (ANP JEROEN JUMELET)

Vakbonden CNV en FNV eisen een half miljoen euro schadevergoeding van Jumbo voor het breken van een staking in Woerden. Ook Otto Work Force kan een claim verwachten. Rond Pasen was er een staking bij die Jumbo in Woerden. De supermarkt heeft vervolgens uitzendkrachten op die afdeling ingezet, waar de werknemers het werk hadden neergelegd. Volgens de vakbonden mag dit niet, want dan kom je aan het stakingsrecht. Het uitzendbureau zou volgens de vakbonden hebben geweten van de staking, maar heeft toch mensen ingezet.

'FNV maakt verhaal groter dan het is'

Volgens Frank van Gool, directeur van Otto Work Force, maakt de FNV het verhaal groter dan het is. 'Bij Jumbo in Woerden werken in totaal zevenhonderd mensen. Uiteindelijk hebben acht uitzendkrachten één dag per ongeluk op een andere afdeling gewerkt, dan ze gepland waren', reageert Van Gool. Omdat het om zo'n klein aantal gaat, spreekt hij niet van een overtreding op het stakingsrecht.

Toch wist Van Gool wél dat zijn bedrijf medewerkers leverde, terwijl er een staking gaande was. 'Er hebben inderdaad acht mensen op een andere afdeling gewerkt. Dat is inderdaad niet goed, daar zijn wij ook niet blij mee. Maar het is wel gebeurd in een hectiek rondom het Pasen, in de hectiek rondom een staking.' Van Gool stelt dan ook dat dit niet moedwillig is gebeurd: 'Het is in de hectiek in hele kleine mate fout gegaan. Als de FNV daar een procedure over wil maken, dan mogen ze dat.'

'Vakbonden hebben een punt'

Jumbo spreekt de claim tegen door te zeggen dat de stakingswet niet moedwillig is overtreden. Volgens Niels Jansen, onderzoeker op het gebied van CAO-recht aan de Universiteit van Amsterdam, hebben de vakbonden in dit geval echter wel een punt. 'Een werkgever moet dat accepteren. Je kan als werkgever van alles proberen om de schade te beperken. Maar wat je niet mag doen, is een uitzendbureau inhuren om op die manier de staking te breken via onderkruipers, zoals we die noemen', zegt hij.

Dat verbod op onderkruipers richt zich in de eerste plaats alleen tot het uitzendbureau. 'Dus het uitzendbureau heeft sowieso een probleem. Maar dat neemt niet weg dat Jumbo iets doet waarvan we allemaal weten dat het niet mag. De wettelijke regeling richt zich rechtstreeks op het uitzendbureau', aldus Jansen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen