Juridisch21 dec '17 16:34Aangepast op 21 dec '17 19:39

Huges vrijgesproken van fraude

Auteurs: Wesley Schouwenaars en Kay Rutten

De rechtbank in Den Bosch heeft donderdag alle verdachten, onder wie oud-NS-topman Timo Huges, vrijgesproken van fraude bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Onder andere omdat de politie bewijs zou hebben vervalst.

Tegen de betrokken directeuren waren celstraffen geëist tot een jaar cel. Bij de aanbesteding zou NS van een oud-directeur van Veolia bedrijfsinformatie hebben ontvangen, waarna NS de aanbesteding kon winnen. 'Er werden zes mensen vervolgd en de NS zelf stond ook in het beklaagdenbankje', vertelt Vasco van der Boon, journalist bij het Financieele Dagblad. 'Ze zijn echter allemaal vrijgesproken.'

Vervalst bewijsmateriaal

De rechtbank concludeert dat de politie bewijsmateriaal heeft vervalst. 'Het leek alsof Veolia aangifte had gedaan en vervolging wilde van haar voormalige directeur', dat procesverbaal bleek dus nep', vertelt Van der Boon. 'Erg schokkend en een hele kwalijke zaak.' De reden voor de vervalsing blijft onduidelijk maar het is volgens Van der Boon wel één van de redenen waarom de verdachten zijn vrijgesproken.

'Dijsselbloem sprak voor zijn beurt'

'Het OM heeft ten onrechte deze zaak aangepakt', vertelt Daan Doorenbos is de advocaat van Timo Huges, hij is verbonden aan advocatenkantoor Stibbe. Het is volgens hem een civiele zaak en geen strafrechtelijke zaak. 'Ik ben blij dat de rechter die mening deelt.' De advocaat hekelt daarnaast de uitspraken van toenmalig minister Dijsselbloem die zei dat het 'slordig' was van Huges 'en in strijd met de wet.' Doorenbos: 'Hij sprak voor zijn beurt en een minister van Financiën gaat hier niet over, de rechter wel.'

De Autoriteit Consument en Markt stelde eerder al vast dat voormalig Huges en financieel directeur Engelhardt Robbe niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de fraude. Uit nader onderzoek is niet gebleken dat zij ervan wisten.

Lees ook: Jaar cel geëist tegen oud-ns-topman Huges

Gerelateerde artikelen