Juridisch27 jan '18 09:59Aangepast op 27 jan '18 16:30

Oppositie: opheldering over aansprakelijkheid Shell

Auteur: BNR Webredactie

Verschillende oppositiepartijen in de Tweede Kamer willen zekerheid dat Shell garant staat voor aardbevingsschade in Groningen en dat deze kosten niet voor rekening komen van de schatkist.

Bouwvakkers herstellen aardbevingsschade aan een schoorsteen van een huis in het Groningse dorp 't Zandt.
Bouwvakkers herstellen aardbevingsschade aan een schoorsteen van een huis in het Groningse dorp 't Zandt. (ANP VINCENT JANNINK)

Uit een klein zinnetje in het jaarverslag van Shell maken diverse deskundigen op dat het olieconcern mogelijk niet langer aansprakelijk is voor schikkingen die dochter NAM moet treffen wegens aardbevingsschade in Groningen, meldt dagblad Trouw. De krant constateert dat Shell begin juni de zogenoemde 403-aansprakelijkheidsverklaring voor de NAM (Nederlandse Aardoliemaatschappij) heeft ingetrokken. 'Daarmee is Shell niet langer aansprakelijk voor schulden van de NAM die het gevolg zijn van rechtshandelingen na die intrekking', zegt Hans Beckman, emeritus hoogleraar jaarrekeningenrecht aan de Erasmus Universiteit. Ook Steef Bartman, advocaat, hoogleraar ondernemingsrecht en expert in 403-verklaringen denkt dat schade uit aardbevingen niet langer te verhalen zal zijn op Shell.

Spoeddebat

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer vindt dit 'ongegeneerd' en heeft een spoeddebat aangevraagd. GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren vindt dat de staat ervoor moet zorgen dat Shell verantwoordelijk blijft. SP-Kamerlid Sandra Beckerman twittert dat Shell de Groningers laat stikken.

Shell verwerpt beschuldigingen

Shell is het niet eens met de teneur van de berichtgeving in Trouw. 'Als aandeelhouder nemen wij de problemen in Groningen serieus en werken mee aan een oplossing.' Volgens Shell is de NAM financieel gezond en in staat aan al haar verplichtingen te voldoen. 'Natuurlijk zijn er scenario’s denkbaar waarin extra maatregelen nodig zijn. Shell Nederland zal zich inzetten om NAM ook op termijn financieel gezond te houden', zegt een woordvoerder.

Het intrekken van de 403-aansprakelijkheidsverklaring is volgens Shell is dat een logische gang van zaken. De verklaring was een soort garantie voor leveranciers aangaande de financiële situatie van de NAM en had geen betrekking op de schadeafhandeling van de NAM. Nu de dochteronderneming voor het eerst een eigen jaarrekening heeft gepubliceerd, is die 403-verklaring niet meer nodig, aldus de woordvoerder van Shell.

Lees ook: Protocol gaswinning: 'er wordt aan gewerkt'

Het ministerie van Economische Zaken laat via een woordvoerder weten dat de NAM als vergunninghouder aansprakelijk is voor de mijnbouwschade. 'Minister Wiebes is op dit moment in gesprek met Shell en ExxonMobil, de aandeelhouders van NAM. Daarin zal hij aan de orde stellen dat ook voor de langere termijn NAM voldoende middelen beschikbaar dient te houden om toekomstige schade te vergoeden.'

Volgens Trouw heeft de NAM zelf nauwelijks reserves en kan de dochter de schade alleen betalen als het bedrijf gas blijft oppompen. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken wil de productie van gas juist terugschroeven. De NAM is voor 50 procent in handen van Shell en voor 50 procent van olieconcern ExxonMobil.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen