Juridisch1 feb '18 00:14

Italiaanse rechter toetst rol Berlusconi's pianist

Auteur: Thijs Baas

Het is niet voor het eerst en waarschijnlijk ook niet voor het laatst: Silvio Berlusconi verschijnt vandaag voor de rechter, samen met de pianist die hem op de beruchte bunga-bunga-feestjes begeleidde.

De pianist zou door de Italiaanse oud-premier zijn omgekocht in de zaak-'Ruby', over betaalde seks met een minderjarige. De twee staan terecht voor respectievelijk omkoping en meineed, zegt Pauline Valkenet, correspondent in Italië. Berlusconi werd eerder vrijgesproken van machtsmisbruik, maar hij zou 24 getuigen hebben omgekocht om ze te laten zeggen dat ze niet precies weten wat er was gebeurd.

Zwijggeld

Van wilde feesten, stripteases en paaldansen zou nooit sprake zijn geweest, in tegendeel: het ging er altijd netjes aan toe, zonder ongewenst fysiek contact - een beetje dansen, wat handen schudden, meer niet. Maar nu wordt Berlusconi ervan beticht de pianist elke maand 3.000 euro te hebben bijgeschreven op zijn rekening, als onkostenvergoeding en zwijggeld. Voor de Italianen lijkt het inmiddels nauwelijks nog nieuws: het aantal zaken tegen Berlusconi is niet meer bij te houden. Alleen in geval van een veroordeling zal het land weer op zijn achterste poten staan.

Berlusconi was zijn politieke carrière weer aan het oppakken, maar ook als hij in hoger beroep zou gaan tegen een veroordeling, zal het lang duren voordat hij weer actief kan worden in de politiek. Aan de andere kant: zou je in Nederland allang uit zicht zijn verdwenen, in Italië ligt dat nét iets anders. Berlusconi houdt vol dat hij het slachtoffer is van linkse rechters. En hij komt daar voor een groot deel van zijn achterban mee weg, zegt Valkenet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen