Cruiserederijen mijden Rotterdams droogdok
Grote cruiserederijen mijden het grootste droogdok van Europa. Dat dok ligt in Rotterdam, maar door een affaire in 2014 komen rederijen niet meer naar de havenstad uit angst voor forse boetes.
Dat schrijft het Financieele Dagblad. Cruisemaatschappij Royal Caribbean kreeg toen een boete omdat de Inspectie SZW op één van de schepen Filipijnse werknemers tegenkwam zonder tewerkstellingsvergunning. De inspectie schreef boetes van nog net geen miljoen euro uit. Sindsdien is er een onofficiële boycot van het dok in Rotterdam uit angst voor meer van dit soort boetes.
De rederijen gaan liever naar Duitsland, omdat de arbeidswetgeving daar minder strikt wordt toegepast. Dat kost de Nederlandse scheepsbouwsector tientallen miljoenen euro's aan omzet. Volgens Roel de Graaf, directeur van de branche-organisatie voor de maritieme maakindustrie, gaat het naar schatting om zo'n 100 miljoen euro per jaar. Eén zogeheten 'docking' levert ongeveer 35 miljoen euro op, waarvan de helft voor de regio is.'
Regels soepeler toepassen
Volgens De Graaf worden de regels zoals die gelden veel te streng geïnterpreteerd. 'Het gaat over een uitzonderingspositie. Dit is een aparte tak van sport waarin je je wel goed moet verdiepen voordat je zomaar boetes uitdeelt. Die schepen moeten in hele korte tijd verwerkt worden. Daar gelden regels voor bemanningen die horen bij het schip, en regels voor bemanningen die horen bij het walpersoneel dat van de werf is of wordt ingeleend door de reder.'
Meer duidelijkheid
De Graaf vindt dat er vanuit de overheid duidelijkheid moet komen over hoe de regels geïnterpreteerd moeten worden. 'Dat moet wel op een manier gebeuren dat er in heel Europa een gelijk speelveld ontstaat.' Ook wil De Graaf dat wordt afgezien van de boete voor de Royal Caribbean.