Juridisch6 mrt '18 06:22Aangepast op 6 mrt '18 06:57

Heeft Trump mediatycoon Murdoch voorgetrokken?

Auteur: Jelle Maasbach

Het Witte Huis én het ministerie van Justitie zijn aangeklaagd door een non-profit organisatie. De overname van 21st Century Fox door Walt Disney speelt daarbij de hoofdrol.

(AFP)

Protect Democracy Project heet de organisatie en dat project heeft als missie om de democratie te beschermen. Daarom heeft het een rechtszaak tegen de regering aangespannen, om erachter te komen hoe de overname van 21st Century Fox in elkaar steekt. Het wil alle correspondentie tussen het Witte Huis en het ministerie boven tafel krijgen.

Lees ook:: Disney legt miljarden neer voor een Netflix-killer

Met al die mailtjes en brieven wil de non-profit erachter komen of deze overname een voorkeursbehandeling heeft gekregen van de president. Bekend is dat Trump goed kan opschieten met Murdoch. Daarom zeggen ze bij de organisatie dat ze willen uitzoeken of 'de regering de onafhankelijkheid van het ministerie van Justitie op ongepaste wijze heeft verstoord vanwege vriendjespolitiek'.

Eerder werd door datzelfde ministerie juist een andere grote mediadeal geblokkeerd: AT&T mocht Time Warner niet kopen. Die deal was goed voor ruim 85 miljard dollar en tijdens de verkiezingen had Trump al laten weten dat hij tegen de overname was.

Grotere missie

Protect Democracy Project zegt dat deze rechtszaak onderdeel is van een 'grotere missie'. Ze vinden dat de Commander in Chief de twee pilaren - eerlijkheid en onafhankelijkheid - van het democratische systeem ondermijnt en hij zou ook niet goed zijn voor de persvrijheid en het recht om je kritisch uit te laten over de regering.

Wanneer de zaak speelt, is niet duidelijk. Zowel het Witte Huis en het ministerie van Justitie, als Fox en Disney wilden bij persbureau Reuters niet reageren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen