Juridisch1 mrt '18 10:03

Gemeenten onderzoeken steeds vaker integriteitsschendingen

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Gemeenten doen steeds vaker onderzoek naar integriteitsschendingen door bestuurders of ambtenaren. In 1900 gevallen van mogelijke integriteitsschendingen was in bijna 1100 gevallen ook echt sprake van een overtreding.

Dat blijkt uit onderzoek van NRC. Hoffmann Bedrijfsrecherche deed onderzoek naar de ernstigste gevallen. 'Op het moment dat je verkeerd in je schoenen staat of een minder moment hebt, zie je toch dat mensen besluiten om iets weg te nemen of dingen te gaan doen in de trend van belangenverstrengeling', vertelt Richard Mulder van Hoffmann.

Stijging

Mulder merkt de stijging in het aantal onderzoeken naar integriteitsschendingen ook. 'Een aantal gemeenten zijn terugkerende klanten. Maar er is wel sprake van enige toename', stelt hij. 'Het is de maatschappij. Iedereen gaat in de fout, maar het werkt ook andersom. Op het moment dat er allerlei aantijgingen zijn, is het prettig dat je aan kunt tonen dat het niet zo is. Op het moment dat er integriteitsschendingen zijn, is het goed om te onderzoeken dat iemand precies weet waar hij van beschuldigd wordt.'

Gerelateerde artikelen