Politiek7 mrt '18 17:12Aangepast op 7 mrt '18 22:38

Waar blijft de Donorwet?

Auteur: Laurens Boven

Eerste Kamer-voorzitter Ankie Broekers-Knol heeft op verzoek van het College van Senioren een brief aan minister Bruno Bruins voor Medische zorg gestuurd over het uitblijven van een publicatie over de Donorwet in het Staatsblad. Dat meldt het officiële Twitteraccount van de Eerste Kamer.

Broekers-Knol wil opheldering van Bruins omdat een kleine maand nadat de senaat instemde met de nieuwe Donorwet, deze nog steeds niet gepubliceerd is in het Staatsblad. En daarmee is de wet formeel nog niet van kracht. Een aantal senatoren vreest dat de invoering van de wet bewust vertraagd wordt om het onmogelijk te maken er een referendum over af te dwingen.

Om een referendum af te dwingen over een wet moeten er in tien weken tijd 300.000 handtekeningen worden verzameld. De klok gaat tikken op het moment dat een wet wordt gepubliceerd in het Staatsblad, maar de wet die het referendum afschaft kan roet in het eten gooien; zodra het referendum is afgeschaft zullen ook nog lopende procedures worden gestaakt. Voor tegenstanders van de Donorwet is het dus een race tegen de klok om een referendum af te dwingen voordat het referendum zélf is afgeschaft.

Afschaffing referendum

Voor de Donorwet spant het erom of de termijn te halen is. De Eerste Kamer stemt op zijn vroegst over twee maanden over de afschaffing van het referendum. Maar het kan zomaar een paar weken later worden. Vandaar - zo wordt er gefluisterd aan het Binnenhof - dat er een belang zou zijn van de voorstanders van de Donorwet om de publicatie zo lang mogelijk op te houden. Want hoe langer de wet in de wachtkamer staat, hoe meer tijd de Eerste Kamer heeft om een Donorwet-referendum tegen te houden.

Tweede Kamerlid Femke Merel Arissen van de Partij voor de Dieren heeft inmiddels Kamervragen gesteld. Zij wijst de minister erop dat door een ‘verlate publicatie’ het organiseren van een referendum ‘gehinderd’ wordt. Arissen wil zo snel mogelijk publicatie, omdat ‘nu de schijn ontstaat dat het publiceren van de Donorwet bewust vertraagd is om zo het organiseren van een referendum te bemoeilijken’.

De tijd dringt

Het ministerie van VWS ontkent dat sprake is van een bewuste vertraging. Het wetsvoorstel moet nog goedgekeurd worden door de ministerraad. Volgens een woordvoerder gebeurt dat zo snel mogelijk, maar wanneer precies kan hij niet zeggen. Als dat niet vrijdag gebeurt, zal het nog zeker twee weken op zich laten wachten: volgende week is minister Bruins in Zuid-Korea voor de Paralympische Winterspelen.

Ook D66-Kamerlid Pia Dijktsra, die het initiatief nam voor de Donorwet, bestrijdt dat er van vertraging sprake is. ‘Dat zou dan van mij uit moeten gaan, en dat is niet het geval’. Zij is ervan overtuigd dat haar wet de toets van een eventueel referendum zal doorstaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen