Juridisch15 aug '18 18:12

'Nieuwe wetten tegen fraude tasten privacy burgers aan'

Auteur: BNR Webredactie

Er zijn twee nieuwe wetten in ontwikkeling om fraude aan te pakken, maar volgens critici kunnen deze wetten grote gevolgen hebben voor de privacy van burgers.

Het gaat om de Wet bevorderen samenwerking en rechtmatige zorg van het ministerie van Volksgezondheid, die bepaalt dat onder meer gemeenten, zorgverzekeraars en toezichthouders gegevens met elkaar moeten uitwisselen. Dit kunnen gegevens uit een medisch dossier zijn, die zo bij de gemeente of verzekeraar terecht kunnen komen. Met name de artsenfederatie KPMG maakt zich hier zorgen over.

Daarnaast is er het Wetsvoorstel gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden, van het ministerie van Justitie en Veiligheid, waardoor er een wettelijke basis moet komen waardoor organisaties gegevens kunnen uitwisselen. Dat geldt voor overheidsorganisaties, maar ook een samenwerking met bedrijven wordt in het voorstel genoemd.

Bart van der Sloot, wetenschappelijk directeur van Privacy and Identitylab, denkt dat niet alleen de privacy van burgers door deze twee wetsvoorstellen in het geding komt, maar het 'functioneren van de zorg als zodanig'. Volgens Van der Sloot blijkt uit onderzoek dat patiënten minder snel naar een arts gaan als ze weten dat hun privacy in het geding is. 'Dat ondermijnt de effectiviteit van de zorg.'

Image
( ANP XTRA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen