Juridisch16 jan '19 18:05

Onderbetaalde advocaten leggen werk neer

Auteur: BNR Webredactie

Advocatenkantoren stoppen met het bijstaan van verdachten in lange processen waar niet meer betaald wordt. Vaak worden dit soort zaken betaald via de rechtsbijstand, maar dat potje is volgens de advocaten iéts te vaak op waardoor ze het werk neerleggen. 'Er moet wel gewoon betaald worden', zegt Marnix van der Werf, partner bij advocatenkantoor Ficq & Partners.

Volgens Van der Werf werkt een advocaat in een zaak 24 uur voor een vast bedrag en zet dan 30 euro per uur om. Wie meer werkt moet extra toestemming van de Raad voor Rechtsbijstand hebben, en die toestemming wordt steeds vaker geweigerd. In geval van weigering is de advocaat toch verplicht om door te werken. 'En dan verdien je nul euro per uur, maar je maakt wel kosten'. De Raad voor Rechtsbijstand heeft een beperkt budget en selecteert steeds strenger. 'Maar de uiteindelijke verantwoordelijkheid ligt gewoon bij het ministerie dat niet genoeg geld beschikbaar stelt'.

DEN HAAG - Advocaten in toga tijdens een tweedaags protest op het Plein tegen verdere bezuinigingen in het stelsel van gefinancierde rechtsbijstand. ANP JERRY LAMPEN
DEN HAAG - Advocaten in toga tijdens een tweedaags protest op het Plein tegen verdere bezuinigingen in het stelsel van gefinancierde rechtsbijstand. ANP JERRY LAMPEN (Jerry Lampen)

Gerelateerde artikelen