Juridisch28 mrt '19 10:04Aangepast op 28 mrt '19 11:12

'Risico's Michael P. niet in beeld gebracht'

Auteur: BNR Webredactie

De Dienst Justitiële Inrichtingen en de forensische instelling Den Dolder hebben de risico's van verdachte Michael P. onderschat. Dit concluderen twee Inspectiediensten en de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Zojuist hebben deze instellingen hun rapporten gepresenteerd over wat er allemaal misging rond de dood van Anne Faber. Het gaat met name over de vraag hoe het kon dat verdachte Michael P. hiertoe in staat was, terwijl hij in een psychiatrische instelling werkte aan terugkeer naar de samenleving.

Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker spreekt van 'een pijnlijk beeld' en 'confronterend voor de organisaties die de verantwoordelijkheid droegen. Ook voor mezelf, ik trek het mezelf zwaar aan.'

LUISTER OOK: Uitspraak in Zaak Anne Faber

LUISTER OOK: Onderzoek naar kliniek Michael P.

In 2011 werd verdachte Michael P. veroordeeld voor de dubbele verkrachting van twee jonge meisjes. Zijn behandelingen in detentie richtten zich echter vooral op beheersing van zijn agressie en drugsgebruik. De gewelddadige zedendelicten waarvoor hij was veroordeeld werd niet in zijn behandeling betrokken en raakte gaandeweg steeds verder uit beeld. Toen P. werd overgeplaatst naar een forensische zorginstelling in Den Dolder droeg de gevangenis niet alle relevante informatie over aan de indicatiestellers en de instelling. Hierdoor bleven de verkrachtingen - en de risico's op recidive - buiten beeld. Dit doordat hij in eerste instantie níet meewerkte aan zijn behandeling en géén toestemming gaf om zijn dossier over te dragen toen hij werd overgeplaatst. Hierdoor werd het mogelijk dat P. onder een zeer mild regime werd geplaatst.

2017-10-13 00:00:00 DEN DOLDER - De kliniek Aventurijn. Verdachte Michael P. in de zaak Anne Faber verbleef in de kliniek. ANP BAS CZERWINSKI
2017-10-13 00:00:00 DEN DOLDER - De kliniek Aventurijn. Verdachte Michael P. in de zaak Anne Faber verbleef in de kliniek. ANP BAS CZERWINSKI ( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen