Juridisch15 apr '19 19:26Aangepast op 30 dec '19 16:47

NVWA voor de rechter vanwege fipronil

Auteur: BNR Webredactie

Volgens kippenboeren is de NVWA mede-verantwoordelijk voor de schade door de fipronil-affaire. In de zomer van 2017 werden honderden bedrijven stilgelegd die in zee waren gegaan met luizenbestrijder 'Chickfriend'.

Dat bedrijf bleek het verboden middel fipronil te gebruiken, dat vervolgens in de eieren opdook. De NVWA wist al veel eerder dat dat gebeurde, maar had niets gedaan. In de rechtszaal stonden maar liefst 124 pluimveehouders, zag verslaggever Martijn de Rijk. Sommigen kwamen op klompen, anderen kwamen te laat. 'Maar het gaat voor heel veel mensen echt wel ergens over.' Zo kwamen boeren aan het woord van wie het bedrijf volledig kapot is gegaan aan het fipronilschandaal.

De NVWA verdedigt dat ze niet elke melding kunnen onderzoeken die binnenkomt. Ze krijgen tot duizenden anonieme meldingen per jaar binnen. Bovendien, zegt de NVWA, moet de pluimveesector zelf verantwoordelijkheid dragen in deze kwestie.

In zeker vijftien landen van de Europese Unie zijn met fipronil besmette eieren teruggevonden. De Europese Commissie wil een overleg over de eiercrisis.
In zeker vijftien landen van de Europese Unie zijn met fipronil besmette eieren teruggevonden. De Europese Commissie wil een overleg over de eiercrisis. (ANP/ Lex van Lieshout)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen