Juridisch4 jul '19 11:05Aangepast op 4 jul '19 13:29

Levenslang voor Willem Holleeder

Auteur: BNR Webredactie

De Amsterdamse rechtbank heeft zojuist Willem Holleeder veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Holleeder stond terecht voor 5 moordopdrachten die hij tussen 2002 en 2006 zou hebben gegeven waarbij 6 doden vielen. De rechtbank is meegegaan in de eis van het OM: levenslange celstraf. Willem Holleeder gaat in hoger beroep tegen levenslange gevangenisstraf, aldus zijn advocaat.

Direct bewijs voor de moorden op Cor van Hout, Robert ter Haak, Willem Endstra, John Mieremet, Kees Houtman en Thomas van der Bijl was er niet, Holleeder is veroordeeld op basis van getuigenverklaringen - onder meer die van zijn zussen en zijn ex. Rechter Frank Wieland las een sterk verkorte versie van het vonnis voor die alsnog een uur in beslag nam.

De rechtbank stelde vast dat Holleeder over tal van onderwerpen en bij strafbare feiten op cruciale punten én onder ede tegenstrijdige of onware verklaringen heeft afgelegd. En later verklaringen heeft gewijzigd. De rechtbank nam het Holleeder ook kwalijk dat hij zich op relevante punten op zijn zwijgrecht beriep.

De rechter noemde Holleeders houding 'onwaarachtig en opportunistisch' wat afbreuk deed aan de betrouwbaarheid van zijn verklaringen.

De rechtbank acht Holleeder schuldig aan alle moordaanslagen die hem ten laste zijn gelegd: die op zijn zwager Cor van Hout, vastgoedhandelaar Willem Endstra, de criminelen Kees Houtman en John Mieremet en caféhouder Thomas van der Bijl. Ook is-ie schuldig bevonden aan doodslag op botenhandelaar Robert ter Haak.

Ook staat volgens de rechter vast dat Holleeder een belangrijke rol speelde in een misdaadorganisatie met de criminelen Dino Soerel en Stanley Hillis. De bende had het uit de weg ruimen van mensen tot doel.

De rechtbank vond het verder 'verontrustend' dat Holleeder met zijn criminele praktijken kon doordringen tot de bovenwereld.

'Uw leven werd bepaald door geldzucht, machtslust en gewelddadigheden,' zei de rechter.

Holleeder ontkent alle beschuldigingen. Volgens zijn advocaten is er onvoldoende bewijs.

Holleeder, die nu 61 is, er zit in voorarrest sinds december 2014. Het proces tegen hem begon in februari 2018. Een jaar later, begin maart van dit jaar, eiste het OM levenslang. De rechtbank hechtte veel waarde aan getuigenverklaringen, onder meer die van zijn zussen en zijn ex. De geheime opnamen die zijn zussen Astrid en Sonja hebben gemaakt, beschouwde de rechtbank als bruikbaar bewijs.

Nabestaanden van Holleeders slachtoffers reageerden met applaus op het vonnis van de rechter.

LUISTER OOK: OM eist levenslang tegen Holleeder

LUISTER OOK: Advocaat Holleeder: er zitten gaten in betoog OM

Verslaggever Martijn de Rijk was vandaag bij de uitspraak in de bunker. Het publiek was daar deze keer niet welkom. Wel was er een videozaal ingericht in de rechtbank in Amsterdam. 'Het is een slimme man en een strateeg', zegt Marian Husken, auteur van verschillende boeken over Holleeder en co-host van De Willem-podcast.

Image
(ANP / REMKO DE WAAL)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen