Juridisch9 jul '19 08:42

Facebook-rechtszaak kan Nederlandse bedrijven hard raken

Auteur: BNR Webredactie

Er dreigt een miljardenstrop voor Nederlandse bedrijven. Die mogen straks mogelijk geen gegevens meer versturen van Europa naar de VS. Anders kunnen ze torenhoge boetes en schadeclaims verwachten. Vandaag buigt de hoogste Europese rechter zich over deze zaak.

Luister ook: EU-wetgeving zit innovatie in de weg

Luister ook: Beleggers lijkt het niets te deren daty facebook een miljardenboete tegemoet ziet

De zaak is aangespannen door privacyactivist Max Schrems. Hij daagt Facebook voor de rechter omdat hij vindt dat het bedrijf te weinig doet om de data veilig te stellen. Als voorbeeld noemt hij het dataschandaal bij Facebook. Daarbij kwamen gegevens van miljoenen gebruikers in handen van databedrijf Cambridge Analytica.

Bedrijven als Facebook mogen op basis van internationale afspraken gegevens van gebruikers van Europa naar de VS versturen. Als het Europese Hof van Justitie beslist dat Facebooks werkwijze strijdig is met het Europees privacyrecht, dan kan dat verstrekkende gevolgen hebben voor Nederlandse bedrijven. Volgens privacyadvocaat Richard van Schaik van advocatenkantoor DLA Piper worden bedrijven geconfronteerd met boetes, sancties en schadeclaims. Ook kan zo'n uitspraak de Nederlandse economie hard raken. 'Er is een reële kans dat het Hof een streep zet door zeker één van deze regelingen. Als dit gebeurt, dan treedt het vonnis onmiddellijk in werking.'

Gerelateerde artikelen