Juridisch26 jul '19 16:43Aangepast op 26 jul '19 17:15

Rechter besluit: adempauze voor schuldenaar

Auteur: BNR Webredactie

Voor het eerst heeft een rechter tegen deurwaarders gezegd dat zij een schuldenaar zes maanden met rust moeten laten. Die mogelijkheid bestond al twee jaar, maar nog nooit maakte een rechter daar gebruik van. Tot nu dus. Volgens Marco Florijn, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Schuldhulpverlening (NVVK), is het goed dat de regel nu is toegepast, maar kan er nog een hoop worden verbeterd.

'Bij echt problematische schulden, zijn er vaak zo'n 15 schuldeisers actief. Als er een schuldeiser is die problemen veroorzaakt, moeten de andere schuldeisers daar op wachten.' In Rotterdam heeft de gemeente nu, om te voorkomen dat de gemeente voortdurend opnieuw moet beginnen, een breed moratorium aangevraagd.' Door de goedkeuring van de rechter, moeten de schuldeiser een half jaar afstand nemen en kunnen de incassoprocedures van de schuldenaar goed in kaart worden gebracht.

Ook Wilbert van de Donk, voorzitter van Deurwaardersvereniging KBvG, vindt de procedure nog omslachtig: 'Er zijn veel voorwaarden waar aan moet worden voldaan.' Maar anderzijds maken deurwaarders het zelden te bont. Van de Donk: 'Je kunt ook concluderen dat deurwaarders in vrijwel alle gevallen bereid zijn pas op de plaats te maken.'

(ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen