Juridisch16 aug '19 08:15

Zonneparken worden gecontroleerd op witwassen

Auteur: BNR Webredactie

De wet Bibob, die wordt gebruikt om witwassen tegen te gaan, wordt ook ingezet bij de aanleg van zonneparken, Dat schrijft het Financieele Dagblad. Gemeenten geloven niet altijd dat de aanleg daarvan zuivere koek is. En dat maakt de komst van een aantal zonneparken onzeker. De ontwikkelaars van zonneparken moeten tegenover de gemeenten bewijzen dat hun investeerders solide zijn op basis van de wet Bibob.

Als er serieuze vermoedens zijn van witwassen kan er een bibop-onderzoek uitgevoerd worden. 'Gemeenten doen dit bij zonneparken omdat er niet gelijk duidelijk is waar het geld daarvoor allemaal vandaan komt. Je hebt te maken met verschillende geldstromen', vertelt FD-journalist Carel Grol.

NaGa Solar wilde een zonnepark bouwen in het Groningse Finsterwolde, maar dat verzoek is na een bibop-onderzoek afgekeurd: 'Niet alleen wij werden gescreend, ook onze investeerder moest binnenste buiten worden gekeerd. Daar bleek iemand te werken waar twijfels over waren. Toen is het verzoek afgekeurd', zegt directeur Henny Pelsers.

LUISTER OOK: 'Wij worden beter en eerlijker dan de huidige energiebedrijven'

LUISTER OOK: Zonneparken

( ANP XTRA SANDER KONING)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen