Juridisch2 okt '19 17:30Aangepast op 25 nov '19 08:28

'Deur is geopend naar strafzaak top ING om witwassen'

Auteur: BNR Webredactie

Het gerechtshof in Den Haag zou de top van ING misschien toch strafrechtelijk kunnen vervolgen voor witwaspraktijken bij de bank, schrijft het Financieele Dagblad. Het hof heeft klachten tegen het Openbaar Ministerie, dat besloot om topman Ralph Hamers niet te vervolgen, in behandeling genomen.

Image
(ANP)

Luister ook | Newsroom: We weten eindelijk hoeveel er wordt witgewassen

Vasco van der Boon, journalist bij het FD, vertelt dat het hof redeneert dat het bedrijf ING ook bestaat uit de mensen die er leidinggeven. 'En als het OM het bedrijf als verdachte heeft aangemerkt, moet er ook naar die mensen onderzoek zijn gedaan. Daarmee heeft het OM impliciet een beslissing genomen om de topbankiers niet te vervolgen. Het hof wil weten op grond van welke informatie die beslissing is genomen. Daarmee is de deur opengezet naar een strafzaak naar de top van ING.'

Lees ook | FD: Rabobank noemt witwasaanspak niet effectief

'Een gevoelig punt is dat de klagers, die de procedure hebben aangespannen, nu ook inzage krijgen in die vertrouwelijke informatie', legt Van der Boon uit.

Lees meer: ING betaalt schikking van 775 miljoen voor witwassen

Dat het gerechtshof in Den Haag heeft besloten de klacht van Pieter Lakeman en zijn Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (Sobi) in behandeling te nemen, blijkt uit een schriftelijke tussenbeschikking die het hof heeft genomen in een artikel 12-procedure die Lakeman voert. Die vindt doorgaans achter gesloten deuren plaats, maar de krant kent de inhoud van de beslissing. ING kocht de vervolging af met een schikking van 775 miljoen euro, een recordbedrag.

18 december gaat het hof de klacht inhoudelijk behandelen. Begin volgend jaar komt een mogelijk besluit van het hof.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen