Juridisch24 okt '19 16:32Aangepast op 24 okt '19 17:50

Rechtbank Rotterdam gijzelt NOS-journalist

Auteur: BNR Webredactie

De rechtbank in Rotterdam heeft besloten NOS-verslaggever Robert Bas te gijzelen omdat hij geen vragen wil beantwoorden in een lopende strafzaak. Volgens Bas zou dit zowel hem als zijn bron in gevaar zou brengen. Hij beroept zich daarom op zijn verschoningsrecht. Inmiddels is besloten dat de raadkamer zich morgen al buigt over de vraag of de gijzeling verlengt moet worden of niet.

'Bronnenbescherming is cruciaal voor de journalistiek. Het is in potentie gevaarlijk voor de journalistiek', zegt de hoofdredacteur van NOS, Marcel Gelauff. Er zijn volgens de hoofdredacteur voorbeelden van journalisten die berichten over bijvoorbeeld rechtszaken waaruit duidelijk blijkt waarom het bronnengeheim zo belangrijk is. Journalisten moeten hun bronnen kunnen beschermen volgens de hoofdredacteur. 'Dat is een fundamenteel principe van de journalistiek.'

Reactie rechtbank

De rechtbank heeft inmiddels gereageerd, en de uitspraak toegelicht. Volgens hen kan er helemaal geen sprake zijn van verschoningsrecht omdat de naam en toenaam van de bron al bekend zijn en de inhoud van de tapgesprekken ook. 'De tapgesprekken zijn de aanleiding. Maar de redenering dat de bron bekend is en er daardoor geen sprake is van verschoningsrecht, dat is een juridische discussie over tot waar bronbescherming zich uitstrekt', zegt de hoofdredacteur.

EVRM

Het standpunt van NOS is dat, gebaseerd op het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM), het verschoningsrecht zich ook uitstrekt tot de informatie die een journalist haalt uit de bronnen en dus niet beperkt is tot de identiteit van een bron.

Wat is verschoningsrecht?

Verschoningsrecht is het recht van getuigen om bepaalde vragen niet te beantwoorden. Dat kan alleen als je een beroepsgeheim hebt zoals bijvoorbeeld een arts, notaris, of advocaat. Sinds 2018 kunnen journalisten hier ook beperkt gebruik van maken.

Beperkt want een rechter kan het ook afwijzen. De getuige wordt dan opgesloten in het huis van bewaring. Dit heet het gijzelen van getuigen, maar de rechter mag dit alleen afwijzen als het niet beantwoorden van de vragen onevenredig grote schade zou toebrengen aan een groter maatschappelijk belang.

Rechtbank in Rotterdam
Rechtbank in Rotterdam (ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen