Juridisch6 nov '19 18:34

Curatorenvereniging: 'Overheid moet ons beter ondersteunen'

Auteurs: Diederik de Groot en Aäron Loupatty

De mogelijke poging tot liquidatie van advocaat en curator Philip Schol in Gronau, zou het gevolg kunnen zijn van de verzwaring van taken van curatoren. Dat zegt Flip Schreurs, voorzitter van Insolad, de Vereniging van Insolventierecht Advocaten, waar curatoren onder vallen, tegen BNR.

Schreurs denkt een verband te zien tussen de poging tot liquidatie en de verzwaring van de taken van curatoren: 'De taak van de curator is verzwaard in de afgelopen jaren. De curator heeft van de wetgever een verzwaring van de taken gekregen op het gebied van het onderzoek naar de oorzaken van faillissementen en de bestrijding van faillissementsfraude. Het is terecht dat de bestrijding van faillissementsfraude de aandacht heeft van de wetgever, maar de taak daarin is in overwegende mate bij de curator komen te liggen.'

Incidenten zullen toenemen

Volgens Schreurs is er daarom meer steun nodig van de overheid om de fraude op te speuren. 'De aanpak van faillissementsfraude moet vooral een strafrechtelijk iets zijn. De opsporing en de vervolging van die delicten hebben te weinig prioriteit gehad. Als de geruchten waar zijn dan is het goed om er bij stil te staan dat curatoren dit soort incidenten vaker tegen zullen komen als curatoren meer onderzoek moeten doen naar faillissementsfraude. We hebben daar echt de steun van de overheid bij nodig.

Bedreigingen

Volgens Schreurs kwam het de afgelopen jaren niet vaak voor dat curatoren werden bedreigd. 'Het gebeurt af en toe dat curatoren te maken krijgen met agressie, maar dit soort berichten, die bereiken ons zelden. Wij hebben het een tijdje geleden geïnventariseerd en konden toen niet vaststellen dat er een toename was van bedreigingen aan curatoren.

GRONAU - Onderzoek vlak over de grens waar een advocaat uit Enschede vanuit een rijdende auto beschoten werd. ANP NEWS UNITED / DENNIS BAKKER
GRONAU - Onderzoek vlak over de grens waar een advocaat uit Enschede vanuit een rijdende auto beschoten werd. ANP NEWS UNITED / DENNIS BAKKER ( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen