Juridisch7 nov '19 18:06

Pro deo-advocaten helemaal klaar met Dekker

Auteur: BNR Webredactie

Meerdere advocaten zijn vanmorgen boos weggelopen uit een debat met minister Dekker over de gesubsidieerde rechtsbijstand. Dekker blijft weigeren met extra geld over de brug te komen.

Dekker vindt dat er te veel gesubsidieerde rechtszaken zijn. Hij wil hervormen, maar zonder de portemonnee te trekken. En dat is volstrekt onmogelijk, zegt Bernard de Leest, bestuurslid van de Orde van Advocaten.

Geen jonge aanwas

Het ernstigste probleem is volgens hem dat er geen jonge aanwas meer is onder de pro deo-advocaten. Jonge advocaten, en oudere trouwens ook, zien geen perspectief en dat is op termijn dodelijk voor het stelsel. Sinds 1999 is er niets meer gedaan aan de vergoedingen, terwijl de maatschappij in die tijd enorm is veranderd. De problemen zijn veel complexer geworden.

Mediation

Er wordt te veel geprocedeerd, zegt Dekker, maar De Leest merkt op dat het streven al jaren is om dat juist niet te doen. En, zegt hij, daling van het aantal rechtszaken levert niks op. In 95 procent van de gevallen komt het namelijk helemaal niet tot een rechtszaak. Heel veel wordt op een andere manier geregeld. Die andere vormen, zoals mediation, zijn prima, maar ook die kosten geld.

ANP KOEN VAN WEEL
ANP KOEN VAN WEEL (ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen