Juridisch22 nov '19 15:34Aangepast op 22 nov '19 16:59

Gerechtshof: Nederland hoeft IS-kinderen toch niet terug te halen

Auteur: BNR Webredactie

Nederland hoeft IS-kinderen toch niet terug te halen uit kampen in Noord-Syrië. De Staat had beroep aangetekend tegen een eerdere uitspraak van de rechter. Dat kort geding was aangespannen door 23 IS-vrouwen en hun 56 kinderen, die vastzitten in twee kampen in het noorden van Syrië.

Volgens het gerechtshof in Den Haag heeft de politiek zeggenschap over dit onderwerp en is het niet aan de rechter om uitspraak te doen over dit onderwerp, zo zegt Martine Honée, persrechter van het gerechtshof in Den Haag: 'Die moeders wensen dat de Staat maatregelen treft die liggen op het terrein van de nationale veiligheid en het buitenlands beleid. Juist op die terreinen heeft de Staat beleidsvrijheid en moet de rechter terughoudend zijn in zijn toetsing. Het hof vindt dat die beleidsvrijheid hier geldt en dat de rechter geen verplichting kan opleggen aan de Staat.'

Het hof schuift de discussie over het terughalen van de IS-families dus weer terug naar de politiek, zegt Honée. 'Het is nu aan de politiek wat er moet gebeuren met die vrouwen en kinderen en niet aan de rechter.'

Familie barstte in tranen uit

Na het vonnis barstten meerdere familieleden van de IS-vrouwen in huilen uit, volgens persbureau ANP. Na de eerdere uitspraak van de rechtbank waren ze juist hoopvol dat ze hun kinderen en kleinkinderen snel terug zouden zien. De advocaat van een aantal van hen liet direct na afloop weten 'extreem teleurgesteld' te zijn.

De rechter oordeelde afgelopen week dat de Staat er alles aan moet doen om de kinderen naar Nederland te halen. De rechter oordeelde toen dat de moeders van de kinderen niet teruggehaald hoeven te worden. Door de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag is de Staat niet meer verantwoordelijk voor het terughalen van de IS-families.

Het kamp Al Hol, waar IS-vrouwen en hun kinderen verblijven samen met vluchtelingen.
Het kamp Al Hol, waar IS-vrouwen en hun kinderen verblijven samen met vluchtelingen. (AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen