Juridisch29 nov '19 19:31

Bouterse veroordeeld tot 20 jaar cel

Auteur: BNR Webredactie

De Surinaamse president Desi Bouterse is veroordeeld tot 20 jaar cel voor zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden. De eerste vonnissen werden vandaag uitgesproken in het proces. Etienne Boerenveen en Jimmy Stolk zijn vrijgesproken. Tegen Boerenveen had het Openbaar Ministerie twintig jaar cel geëist.

In het proces van de Decembermoorden in Suriname zijn de eerste vonnissen uitgesproken. Opvallend is dat Etienne Boerenveen is vrijgesproken. Hij werd gezien als belangrijkste verdachte na hoofdverdachte Desi Bouterse. Er was 20 jaar cel tegen hem geëist. Waarschijnlijk wordt vanmiddag ook bekend of Bouterse schuldig wordt bevonden of niet. De zaak draait om de moord op vijftien politieke tegenstanders van Bouterse in december 1982.

Desi Bouterse

De Surinaamse president Desi Bouterse is veroordeeld tot 20 jaar cel voor zijn betrokkenheid bij de moord op vijftien politieke tegenstanders op 8 december 1982. Dat heeft de krijgsraad vrijdag bekendgemaakt tijdens een urenlange zitting. Het Openbaar Ministerie had twintig jaar celstraf geëist tegen de inmiddels 74-jarige Bouterse, de hoofdverdachte in het strafproces. Hij was destijds de leider van het militaire bewind.

PARAMARIBO - Een van de verdachten, Etienne Boerenveen (links) en de broer van Cyrill Daal,een van de slachtoffers, Eddie Daal (rood hemd) ontmoeten elkaar  bij de ingang van de rechtbank  op de marinebasis in het plaatsje Boxel, net buiten Paramaribo, waar vrijdag het 8 December strafproces plaats vindt.
PARAMARIBO - Een van de verdachten, Etienne Boerenveen (links) en de broer van Cyrill Daal,een van de slachtoffers, Eddie Daal (rood hemd) ontmoeten elkaar bij de ingang van de rechtbank op de marinebasis in het plaatsje Boxel, net buiten Paramaribo, waar vrijdag het 8 December strafproces plaats vindt. ( ANP Ed Oudenaarden)
PARAMARIBO - Desi Bouterse reageert op de strafeis van de krijgsraad tijdens een toespraak in het centrum van Parimaribo, nabij het parlement. De oud-legerleider hoorde twintig jaar cel tegen hem eisen.
PARAMARIBO - Desi Bouterse reageert op de strafeis van de krijgsraad tijdens een toespraak in het centrum van Parimaribo, nabij het parlement. De oud-legerleider hoorde twintig jaar cel tegen hem eisen. ( ANP PIETER VAN MAELE )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen