Juridisch12 dec '19 12:20Aangepast op 12 dec '19 13:02

Melkveehouders slepen Rabobank voor rechter

Auteur: BNR Webredactie

Twaalf melkveehouders slepen Rabobank voor de rechter, omdat ze vinden dat de bank hen in grote financiële problemen heeft gebracht. Ze zouden niet voldoende zijn gewaarschuwd voor de risico’s van bedrijfsuitbreiding toen ze tussen 2013 en 2015 een lening afsloten.

Rabobank had volgens boeren voorkennis

Volgens de boeren wist de top van Rabobank dat er strengere uitstootregels zouden komen. Om die reden had de bank nooit torenhoge hypotheken mogen verstrekken voor de nieuwbouw van stallen. Het gaat om twaalf melkveehouders die in 2013, 2014 en 2015 nieuwe stallen lieten bouwen. Hun claims lopen uiteen van tussen de tweehonderdduizend euro en boven het miljoen.

'Een bank hoort de risico's in kaart te brengen, en al helemaal bij een kleinzakelijke financiering, want daar geldt een gedragscode', zegt advocaat Olivier van Hardenbroek, die de belangen van deze boeren behartigt, 'Rabobank gaf aan te weten dat de maatregel eraan zat te komen. Toch zijn de leningen opmerkelijk snel verstrekt'.

Rabobank verrast

Rabobank zegt verrast te zijn over de aansprakelijkheidstellingen en eventuele dagvaarding, vooral omdat klanten zelf niet eerder een klachtenprocedure zijn gestart. 'Het had in de lijn der verwachting gelegen dat zij zich eerder zelf rechtstreeks bij Rabobank hadden beklaagd. Er zijn geen vergelijkbare klachten ingediend of procedures gestart. Rabobank ziet de dagvaarding met vertrouwen tegemoet', zo meldt de bank. Ook zegt de bank dat een meldplicht niet geldt voor particulieren, en uitsluitend voor zakelijke klanten.

Document: Reactie Rabobank _ aansprakelijkheidsstelling fosfaat

Gerelateerde artikelen