Juridisch12 dec '19 16:43Aangepast op 16 dec '19 11:43

CBL sleept boeren voor rechter

Auteur: BNR Webredactie

De Branchevereniging voor supermarkten CBL heeft een kort geding aangespannen om een boerenprotest bij distributiecentra woensdag te voorkomen. Directeur Marc Jansen van CBL zegt er niet in geslaagd te zijn contact op te nemen met de Farmers Defense Force, vandaar de gang naar de rechter.

Jansen zegt te willen voorkomen dat op 18 december 'miljoenen consumenten gedupeerd worden'. Volgens hem zijn dreigementen naar buiten gebracht, en is daadwerkelijk met enkele trekkers geoefend bij een distributiecentrum. Voor het CBL genoeg aanleiding om proactief naar de rechter te stappen. Zouden de boeren inderdaad tijdens de feestdagen de distributie platleggen, dan zou de schade een miljard euro kunnen bedragen.

Volgens Berend Roorda, universitair docent demonstratierecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, maakt het CBL wel een kans dat de rechter de actie in plaats of duur beperkt. 'Een rechter zal niet snel tot een algeheel verbod komen, maar zoekt evenwicht tussen het vrijheidsrecht en anderzijds het verbod om anderen schade te berokkenen', zegt Roorda.

Luister ook | Supermarkten vrezen boerenacties

Luister ook | Boerenacties op 18 december meer regionaal

Luister ook | Boeren gaan niet blokkeren

Gerelateerde artikelen