Juridisch20 dec '19 11:05Aangepast op 20 dec '19 14:40

Urgenda wint ook laatste klimaatzaak tegen Staat

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandse Staat is verplicht om maatregelen te nemen waardoor de CO2-uitstoot in 2020 met minimaal een kwart vermindert. De Hoge Raad sprak zich uit in de klimaatzaak die was aangespannen door duurzaamheidsorganisatie Urgenda.

Met de uitspraak van 's lands hoogste rechtscollege komt de juridische strijd tussen Urgenda en de overheid ten einde. De klimaatzaak was wereldwijd de eerste in zijn soort en staat internationaal volop in de belangstelling, zo speelt in Duitsland een gelijksoortige zaak. Urgenda kreeg voor het eerst in 2015 gelijk van de rechter, het vonnis hield stand voor het hof en is nu dus definitief. Het kabinet was in cassatie gegaan doordat het vindt dat niet de rechter, maar de politiek moet beslissen over het tempo waarin de uitstoot moet afnemen.

Het kabinet erkent het vonnis van de Hoge Raad over de klimaatdoelen voor volgend jaar. Voor de praktijk verandert er nu niet veel, want minister Wiebes is al druk bezig met meer klimaatmaatregelen om volgend jaar daadwerkelijk 25 procent CO2-besparing te halen ten opzichte van 1990.

Laatste zetje

De uitspraak van de Hoge Raad is het laatste zetje in de rug van de politiek om het komende jaar de doelstelling van 25 procent reductie in 2020 na te leven, denkt Roger Cox, jurist en één van de initiatiefnemers van de eerste rechtszaak waarin de staat ter verantwoording werd geroepen. Als de doelstelling toch niet gehaald wordt, kan Urgenda de Staat middels een kort geding alsnog verplichten de uitspraak na te komen met het vragen van een dwangsom voor bijvoorbeeld elke maand dat de doelstelling niet gehaald is.

Klimaatclubs zijn blij

Greenpeace reageert verheugd op het vonnis van de Hoge Raad en verklaart dat de regering 'nu aan de slag' moet. 'Er moet nu fors ingegrepen worden en dat heeft de regering uitsluitend aan zichzelf te danken. Want dit vonnis is jarenlang lang niet serieus genomen door Rutte', aldus een woordvoerder.

Ook de Jonge Klimaatbeweging is zeer positief over de uitspraak. Volgens voorzitter Werner Schouten is de uitspraak 'een unieke kans om 2020 het jaar van de actie te maken waarin we in korte tijd onze emissies reduceren en de fundamenten leggen voor de transitie naar een klimaatneutrale samenleving in 2050'.

Luister ook | Vandaag uitspraak Hoge Raad CO2-uitstoot

Voorzitter Kees Streefkerk (m) van de Hoge Raad voorafgaand aan de uitspraak van de Hoge Raad in de Urgenda-zaak
Voorzitter Kees Streefkerk (m) van de Hoge Raad voorafgaand aan de uitspraak van de Hoge Raad in de Urgenda-zaak (ANP/Sem van der Wal)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen