Juridisch3 jan '20 12:44Aangepast op 3 jan '20 16:32

Bank Maastricht ontvangt waarschuwingsbrief

Auteur: BNR Webredactie

Een bank in Maastricht heeft 'een waarschuwingsbrief' ontvangen die vermoedelijk afkomstig is van de verzender van de bombrieven. In de brief zat geen explosief. Het gaat om een filiaal van ABN Amro. De politie komt later met meer informatie.

De politie heeft een foto verspreid van de bombrief zoals die de afgelopen week bij meerdere bedrijven in het land is opgedoken. Op de envelop zit een sticker met als afzender het Centraal Invorderings Bureau (CIB) uit Rotterdam.

Het incassobureau heeft niets met de bombrieven te maken en de politie heeft naast de foto van de bombrief ook een foto gemaakt van de originele enveloppen van het CIB. De situatie bij het Amsterdamse Hotel Okura is sinds het begin van de middag weer veilig. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft een bombrief veiliggesteld die er vanochtend werd gevonden. Deze gaat voor onderzoek naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Bombrieven

De politie en bomexperts waren snel ter plaatse, maar het hotel werd niet ontruimd. Gisteravond bleek al dat er meerdere bombrieven bij bedrijven in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam waren binnengekomen. De EOD werd meteen ingeschakeld en die heeft het explosief meteen veiliggesteld, bevestigde Han Zuiderwijk van de politie tegen BNR.

Lees ook | Bombrieven bij bedrijven in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam

'Eén explosief in bombrieven afgegaan, mogelijk afpersing'

Van de bombrieven die de afgelopen dagen bij bedrijven in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht zijn aangetroffen, bevatte één een explosief dat is afgegaan, melden bronnen. Volgens het AD is nog onduidelijk of dat heeft geleid tot letsel.

Het gaat in totaal om vijf brieven die in één week zijn bezorgd bij een hotel en tankstation in Amsterdam, een makelaarskantoor in Utrecht en een tankstation en Mercedes-dealer Van Mossel in Rotterdam. Het is niet duidelijk bij welk bedrijf een explosief is afgegaan. De politie neemt de zaak zeer serieus en houdt er rekening mee dat er sprake is van één en dezelfde afzender. Meest waarschijnlijk op dit moment is dat het gaat om afpersing. Van een terreurdaad lijkt geen sprake.

Lees ook | Dijsselbloem doelwit Griekse bombrief

Heb jij ook een dergelijke brief ontvangen, waarvan naam, adres en logo van het CIB niet op de envelop zelf zijn gedrukt maar er met een sticker op zijn geplaatst en met zo'n verdikking erin? Open deze dan absoluut niet en bel direct 112.

Bij verschillende bedrijven op verschillende locaties zijn de afgelopen dagen bombrieven tussen de post aangetroffen.
Bij verschillende bedrijven op verschillende locaties zijn de afgelopen dagen bombrieven tussen de post aangetroffen. (Novum Copyright MediaTV)

Gerelateerde artikelen