Juridisch7 jan '20 17:40

Tokio wil nu ook uitlevering Carole Ghosn

Auteur: BNR Webredactie

De Japanse autoriteiten hebben een arrestatiebevel uitgevaardigd voor de vrouw van Carlos Ghosn. De voormalige Nissan-topman wordt verdacht van fraude, maar vluchtte vorige week op spectaculaire wijze naar Libanon. Japan doet er alles aan om Ghosn, en dus ook zijn vrouw, terug te krijgen.

Reizen geen optie voor Ghosn

Volgens advocaat Thom Dieben, gespecialiseerd in internationale rechtshulp, gaat Ghosn nergens naartoe als het aan Libanon ligt, dat levert geen eigen onderdanen uit. De echtgenote van Ghosn staat door het verzoek van Japan op de lijst van Interpol, zegt Dieben. Reizen wordt wél een dingetje: 'Ghosn zit min of meer opgesloten in Libanon, het zou onverstandig zijn als hij veel zou gaan reizen'. Dieben zegt zich te kunnen voorstellen dat Japan, dat fors gezichtsverlies heeft geleden, op andere drukmiddelen gaat gebruiken - bijvoorbeeld economische.

Japanse ambassade eist meer Libanese medewerking

De Japanse ambassadeur in Libanon Takeshi Okubo eist op zijn beurt meer medewerking van de Libanese autoriteiten inzake de mogelijke uitlevering van Ghosn. Dat heeft Okubo de Libanese president Michel Aoun laten weten. Naar verluidt heeft Okubo al met maatregelen gedreigd die de betrekkingen tussen de landen kunnen schaden, al verklaarde hij moeite te doen om ervoor te zorgen dat de banden niet onder de zaak lijden.

Bij monde van de Libanese openbaar aanklager zegt Libanon 'de benodigde stappen' te zullen zetten, nu het een arrestatiebevel heeft ontvangen van de internationale opsporingsdienst Interpol.

Luister ook | Het Ghosn-feuilleton

Carlos en Carole Ghosn in betere tijden
Carlos en Carole Ghosn in betere tijden (AFP Alberto Pizzoli)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen