Juridisch14 jan '20 07:00Aangepast op 14 jan '20 07:52

Klinieken vrezen dat gevaarlijke psychiatrische delinquenten op straat belanden

Auteur: BNR Webredactie

Acht forensische klinieken eisen vandaag bij de rechter dat het ministerie van Justitie en Veiligheid de tarieven voor die zorg verhoogt. Komt die verhoging er niet, dan is de veiligheid van de maatschappij in het geding, zo stellen de instellingen. Nooit eerder daagde forensische instellingen de staat voor de rechter.

Volgens Dick de Wit, financieel directeur van Inforsa gaat het om ernstig gevaarlijke mensen die onder psychoses geweldsmisdrijven plegen, zoals Bart van U., die Els Borst vermoordde. 'Inforsa is gespecialiseerd in zeer ernstige zieken en gevaarlijke mensen die een psychotische stoornis hebben. Dat gaat vaak in combinatie met verslaving, trauma en een licht verstandelijke beperking.'

Lees ook | FD: 'Er gaan slachtoffers vallen'

Miljoenenverlies

De kosten om deze mensen te kunnen blijven behandelen, zijn volgens De Wit te hoog, in vergelijking met wat zij krijgen van de overheid. 'Wij zouden tegen de 18 miljoen euro nodig moeten hebben om kostendekkend te zijn, terwijl onze exploitatiekosten 16 miljoen euro zijn. Afgelopen drie jaar hebben we 3 miljoen euro verlies gemaakt. Voor de komende jaren verwachten we een verlies van 2 miljoen euro', stelt De Wit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen