Juridisch15 jan '20 07:02Aangepast op 15 jan '20 12:55

Rechtszaak Giërmo B.: 'Beschaving vs. onbeschoftheid'

Auteur: BNR Webredactie

De moord op advocaat Derk Wiersum was een aanslag op de rechtsstaat met grote gevolgen: veel advocaten, rechters en officieren van justitie kregen persoonsbeveiliging. De vermoedelijke dader is de 36-jarige Giërmo B. uit Almere. Vandaag komt hij voor het eerst voor de rechter.

Een passant kijkt bij de bloemen die zijn neergelegd bij het kantoor van de doodgeschoten advocaat Derk Wiersum.
Een passant kijkt bij de bloemen die zijn neergelegd bij het kantoor van de doodgeschoten advocaat Derk Wiersum. (ANP Koen van Weel)

Verslaggever Harmen van der Veen volgt de rechtszaak. Hij verwacht een bizar schouwspel, waarin veel op het spel staat voor de rechtsstaat. 'Het moet ook een triomf worden voor die rechtsstaat. De moord moet nog bewezen worden. B.'s belang is dat hij zo kort mogelijk in de gevangenis wil zitten. Daar heeft hij die advocaat voor nodig, terwijl hij ervan verdacht wordt enkele maanden geleden nog een advocaat te hebben neergelegd.

Luister ook | Giërmo B, waarschijnlijk schutter advocaat Wiersum

Het is nog altijd houdbaar om als advocaat van kroongetuigen op te treden, zegt strafrechtadvocaat Onno de Jong, die zelf ook meerdere kroongetuigen bijstond. Wel vindt hij dat extra maatregelen nodig zijn. 'Bijvoorbeeld onder anonimiteit werken; als het niet anders kan, dan moet het. De kabinetten van de afgelopen jaren hebben die hele rechtsketen natuurlijk enorm leeggehaald, van politie tot rechterlijke macht, Openbaar Ministerie en advocatuur.'

Luister ook | Draai bezuinigingen op advocatuur terug

Het capaciteitstekort is des te schrijnender omdat de maatschappij is veranderd, zegt De Jong. 'Als wij tien jaar geleden toe konden met vierhonderd mensen van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging, zal dat nu te weinig zijn, gelet op het geweldsspectrum dat we de afgelopen jaren hebben gezien.' Ook De Jong zelf is alerter geworden, maar extra beveiliging is niet altijd de oplossing. 'Het is niet zo dat er in iedere zaak dreiging is.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen