Van Delft leidde de Nederlandse zaak tegen Van Laarhoven. Hij vroeg de Thaise autoriteiten een onderzoek naar hem te starten, omdat hij daar intussen woonde. De Thaise rechter veroordeelde de Nederlander uiteindelijk.
Terug
Johan van Laarhoven is vanavond terug in Nederland. De vroegere coffeeshophouder zat vijf jaar gevangen in Bangkok. In Thailand was hij veroordeeld tot 75 jaar cel wegens het witwassen van geld. De procedure om Van Laarhoven over te brengen naar Nederland was bijzonder gecompliceerd en gevoelig en moest in het diepste geheim plaatsvinden, zegt Knoops. Dat gebeurde in nauwe samenwerking met het ministerie van Justitie en Veiligheid. De opluchting dat het allemaal gelukt is, is dan ook groot.
Wat nu?
De vraag is wat er nu met Van Laarhoven gaat gebeuren. Vanochtend heeft Knoops aan minister Dekker gevraagd om de rest van de gevangenisstraf die Van Laarhoven nog moet uitzitten in Nederland, op te schorten, ook omdat hij er zowel fysiek als mentaal slecht aan toe is. Daarnaast gaan er nog andere procedures lopen in Nederland. Dekker heeft intussen beloofd dat naar een gratieverzoek van Van Laarhoven serieus zal worden gekeken.
Nederland heeft wat goed te maken
Knoops heeft veel waardering voor minister Grapperhaus, die met zijn team ook achter de schermen veel werk heeft verricht om de overdracht te bewerkstelligen. Maar Nederland heeft juridisch en moreel dan ook wat goed te maken, zegt Knoops.
Lees ook | Grapperhaus gaat in Thailand onderhandelen over vrijlating coffeeshopbaas
