Juridisch16 jan '20 16:45Aangepast op 16 jan '20 17:50

Van Laarhoven naar PI Vught

Auteur: BNR Webredactie

Als Johan van Laarhoven in Nederland is geland, gaat hij in principe meteen door naar de Penitentiaire Inrichting Vught. De ex-coffeeshophouder zat vijf jaar vast in een Thaise cel.

Van Laarhovens advocaat Sidney Smeets houdt wel een slag om de arm. De gezondheid van de Nederlander laat behoorlijk te wensen over na het verblijf in de 'Thaise hel', dus het kan ook zijn dat hij eerst naar het ziekenhuis wordt gebracht.

De procedure die nu loopt gaat erover dat de Thaise straf in Nederland wordt voortgezet. Dat is nog ongeveer anderhalf jaar. Smeets vindt dat onterecht, omdat hij in Thailand onder zulke zware omstandigheden heeft vastgezeten, dat hij dat eigenlijk niet meer aankan. Knoops' Advocaten, waar Smeets voor werkt, heeft daarom een gratieverzoek ingediend bij minister Dekker, maar die heeft dat intussen afgewezen. Daarom komt er nu een kort geding.

Witwassen

Van Laarhoven is in Thailand veroordeeld voor het uitgeven van geld dat hij in Nederland verdiend heeft met coffeeshops. In Nederland worden coffeeshops gedoogd, maar de verkoop van softdrugs is in Thailand een ernstig strafbaar feit. Thailand zag het dan ook als een witwaszaak. Het OM hier verdenkt hem ook van witwassen en belastingontduiking, maar volgens Smeets zijn er geen strafbare feiten gepleegd.

'Overheid in de fout'

Dan loopt er nog een civiele zaak, waarin wordt gesteld dat de Nederlandse overheid op onzorgvuldige wijze contact heeft onderhouden met Thailand. Als gevolg daarvan zijn Van Laarhoven en zijn Thaise vrouw in de cel beland. De Ombudsman heeft dit bevestigd in een rapport. Naar aanleiding van dat rapport ging minister Grapperhaus naar Thailand, met als gevolg dat Van Laarhoven nu terug naar Nederland komt.

Lees ook | Advocaat overweegt Staat aansprakelijk te stellen in zaak-Van Laarhoven

Advocaat Gerard Spong, die de Thaise kant van de zaak behartigt, wil de Staat aansprakelijk stellen voor het 'geblunder' van justitie. Minister Dekker wil daar serieus naar gaan kijken, vertelde hij aan politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. De Tweede Kamer maakt zich verder zorgen om Van Laarhovens Thaise vrouw, die nog steeds vastzit in Thailand. Vera Bergkamp van D66 wil haar het liefst ook terughalen. Maar volgens Dekker maakt zij weinig kans, omdat zij niet de Nederlandse nationaliteit heeft.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen