Juridisch17 jan '20 09:23Aangepast op 17 jan '20 09:43

Staatssecretaris wil drugscontroles chemische industrie

Auteur: BNR Webredactie

Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken wil dat er onaangekondigde drugs- en alcoholtest komen in de Chemische industrie. Nu hoeven alleen piloten, treinmachinisten en chauffeurs met een dergelijke test rekening te houden. 'We krijgen steeds meer signalen dat er gevaarlijke situaties zijn op de werkvloer omdat mensen onder invloed zijn', zegt Van Ark.

 Staatssecretaris Van Ark wil dat er onaangekondigde drugs- en alcoholtest komen in de Chemische industrie.
Staatssecretaris Van Ark wil dat er onaangekondigde drugs- en alcoholtest komen in de Chemische industrie. ( ANP )

Veiligheid boven privacy

Van Ark zegt de stap gelegitimeerd te vinden wanneer anderen op de werkvloer in gevaar komen. De staatssecretaris erkent dat er een spanningsveld bestaat tussen privacy (lichamelijke integriteit) en veiligheid, en dat er ook andere sectoren zijn waar gevaarlijke situaties kunnen ontstaan, maar wil de eerste stap zetten in de chemische industrie omdat 'daar de gevolgen ook heel groot zijn'.

Werkgevers en werknemers zijn er niet uitgekomen, en de sociale partners hebben gezegd meer tijd nodig te hebben, maar de staatssecretaris vindt de signalen dermate zorgwekkend dat ze besloot de knoop door te hakken. Ze heeft de vakbonden en de werkgevers opgeroepen in gesprek te blijven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen