
Toen bij het voorlezen van de rapportages de raadsman de rechter verzocht 'wat langzamer te praten en de zaken te bespreken op het niveau van mijn cliënt, zodat hij begrijpt wat wordt gezegd', keerde T. zijn hoofd naar rechts en bespuugde hij zijn advocaat. De 38-jarige Utrechter heeft al bekend dat hij op 18 maart vorig jaar het vuur opende op omstanders in en bij een tram op het 24 Oktoberplein. Daarbij vielen vier doden en meerdere gewonden. 'Hij werd fysiek uit de rechtbank verwijderd, en hij maakte obscene gebaren. Hij heeft minachting voor de democratie en de rechtsstaat', zegt Van der Veen. Ook de nabestaanden waren in de rechtszaal, ze hebben het woord tot hem gericht.
Moord of doodslag
T, moest van de rechters verplicht verschijnen, desnoods onder dwang. Ook heeft de rechtbank bepaald dat T. zich moet laten bijstaan door een advocaat. Het Openbaar Ministerie vervolgt de Utrechter voor meervoudige moord of doodslag, pogingen daartoe en bedreigingen van meerdere personen, alles met een terroristisch oogmerk. T. heeft tijdens een niet-inhoudelijke zitting gezegd dat hij de rechtbank niet erkent.
Inhoudelijke behandeling
Volgens psychiatrisch deskundigen is T. verminderd toerekeningsvatbaar. Hij lijdt aan persoonlijkheidsstoornissen en is zwakbegaafd. Op het wapen dat bij de tramaanslag in Utrecht is gebruikt, schreef verdachte Gökmen T. verwijzingen naar de islam, de sharia en Allah, zegt Van der Veen. Morgen start de inhoudelijke behandeling van het strafproces rond de aanslag, woensdag komt het Openbaar Ministerie.