Juridisch6 mrt '20 08:10Aangepast op 6 mrt '20 17:05

Advocaat: Taghi verwond bij uitlevering

Auteur: BNR Webredactie

Dichtgeslagen ogen, verwondingen aan het gezicht, mogelijk een gebroken neus én op de wang de afdruk van de zool van een legerlaars. Op de eerste zittingdag van het proces tegen Ridouan Taghi somt diens advocaat Weski de verwondingen van haar cliënt bij aankomst in Nederland op. Weski vindt het vreemd dat iemand überhaupt in staat was om haar cliënt te identificeren.

Dronken feeststemming in vliegtuig

Maar er is volgens Weski wel meer mis met de arrestatie en uitlevering van haar cliënt. Zo zou in het privévliegtuig waarmee Ridouan Taghi op 19 december vanuit Dubai naar Nederland werd gevlogen, 'een feeststemming' geheerst hebben en werd er flink gedronken. Taghi droeg in het vliegtuig een koptelefoon, maar deze werkte niet goed, zodat hij de gesprekken van de Nederlandse agenten kon opvangen.

Hartslag

Volgens Taghi werd de sfeer in het vliegtuig naarmate de tijd vorderde 'steeds uitgelatener' en werd het gezelschap 'steeds dronkener'. Aan boord was ook een trauma-arts, Taghi klaagt dat deze alleen zijn hartslag heeft gecontroleerd, ondanks de vele verwondingen die hij naar eigen zeggen bij zijn arrestatie opliep. Bij aankomst in Nederland stelde de rechter-commissaris vast dat Taghi gewond was in zijn gezicht.

Ridouan Taghi liet zich overigens niet zien vandaag bij de eerste openbare zitting tegen hem. Taghi wordt verdacht van meerdere moordopdrachten en is hoofdverdachte in het grote liquidatieproces Marengo. 'Hij wil aan het hele proces deelnemen', zegt verslaggever Harmen van der Veen.

Te grote zaak

Taghi wil alle zaken bijwonen omdat hij in alle zaken als leider van de bende wordt gezien. Volgens Van der Veen is de zaak echter te omvangrijk om iedereen in één en dezelfde zaal op hetzelfde tijdstip te behandelen. 'Er zijn zeventien verdachten, die hebben elk een advocaat, dan komt Taghi er nog bij, voor alle dossiers heb je twintig kasten nodig, het is te veel allemaal. De zaak gaat dus gesplitst en wel verder.'

Luister ook | Verdachte moord Wiersum blijft vastzitten

Om alles verder te compliceren lopen er verschillende zaken door elkaar: de zaak tegen motorclub Caloh Wagoh, de moordzaak Derk Wiersum en het Marengo-proces. 'Nog nooit is zo'n grote rechtszaak in Nederland geweest met zo veel personen', zegt Van der Veen.

Inez Weski, de advocaat van Ridouan Taghi, arriveert bij de bunker
Inez Weski, de advocaat van Ridouan Taghi, arriveert bij de bunker (EPA Remko de Waal)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen