Juridisch10 mrt '20 17:34

OM haalt keihard uit naar Rusland

Auteur: BNR Webredactie

De tweede dag van het MH17-proces deed af en toe denken aan een B-film uit de tijd van de Koude Oorlog: desinformatie en moorddreigingen uit Rusland.

Image
( ANP / Aloys Oosterwijk)

Veel getuigen in dit verhaal leven in het oorlogsgebied in het oosten van Oekraïne. Het viel verslaggever Martijn de Rijk op dat ze allemaal anoniem worden opgevoerd. Niet zonder reden. Zo heeft een van de getuigen per e-mail aan het onderzoeksteam laten weten dat hij tot twee keer toe is bezocht door gewapende mensen. Hij is daarna gevlucht, uit angst voor represailles van Rusland. Alle getuigen zeggen dat hun leven in gevaar is.

Dossier | MH17

Desinformatie

Volgens het OM is Rusland al op dag één begonnen met een desinformatiecampagne, direct nadat duidelijk was geworden dat het toestel door rebellen was neergeschoten. Aanvankelijk werd gedacht dat er een transporttoestel van Oekraïne was neergehaald. De officier van justitie zei het als volgt: 'De Russische boodschap is er uitsluitend op gericht om twijfel te zaaien over het bewijs voor een Russische BUK-raket en om het JIT-onderzoek te diskwalificeren'.

Bezoek Gilze-Rijen

Verder is er een opvallende onderzoekswens ingediend door het OM, vertelt De Rijk. Dat wil met de hele rechtbank en met de verdediging van verdachte Poelatov naar Gilze-Rijen, waar het toestel door het JIT is neergezet en gereconstrueerd, zodat ze kunnen zien wat voor gevolgen de aanslag had voor het toestel en een goed beeld van de schade kunnen krijgen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen