Juridisch31 mrt '20 09:37

Meer verdachten uit voorarrest door corona-maatregelen

Auteur: BNR Webredactie

Door de corona-maatregelen liggen bijna alle rechtszaken stil. Verdachten in voorarrest moeten daardoor soms zo lang wachten op de start van hun proces, dat ze door de rechter tijdelijk naar huis gestuurd worden.

De kans dat veel verdachten zo'n opschorting zullen aangrijpen om te verdwijnen is niet groot, zegt Jeroen Soeteman van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten op BNR. 'Wanneer je uiteindelijk alsnog voor de rechter komt, zal de rechter bij de beoordeling van de zaak denk ik wel harder gaan straffen dan wanneer diegene niet zou zijn gevlucht. Dus er zit een risico in dat mensen zelf wel beseffen, dat misbruik zich tegen ze zal keren.'

Luister ook | Grapperhaus verscherpt toezicht op OM

Het gaat overigens niet per se om mensen die strafbare feiten hebben gepleegd, het gaat immers om een verdenking. 'Zo'n schorsing van de voorlopig hechtenis is een afweging van de persoonlijke belangen van een verdachte en de belangen van de maatschappij.' Het Openbaar Ministerie is niet blij met de situatie. De samenleving kan uitstel van berechting niet goed verdragen, zegt het OM.

Lees ook | Liveblog Coronavirus

Dossiers tijdens een zitting in een rechtszaak
Dossiers tijdens een zitting in een rechtszaak ( ANP / Vincent Jannink)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen