Juridisch7 apr '20 17:12Aangepast op 7 apr '20 18:37

Veel vragen over NOW-regeling

Auteur: BNR Webredactie

De coronacrisis levert voor bedrijven en ondernemers ontzettend veel vragen op... Val je als bedrijf wel binnen de nieuwe regelingen? En wat mag je vragen van je personeel?

Op de dag dat de tekst van de NOW bekend werd, heeft een aantal arbeidsrechtverenigingen een webinar georganiseerd, vertelt Charlotte Dingemans, voorzitter van VAAN, de vereniging van arbeidsrechtadvocaten Nederland... Daar bleek veel belangstelling voor te bestaan: er waren 1700 luisteraars die honderden vragen op ze afvuurden. Dingemans denkt dat de leden van haar vereniging een mooie afspiegeling zien van wat er tussen werkgevers en werknemers speelt.

Offers

Veel vragen gaan over de uitleg van de NOW. Hoe moet ik calculeren? Wat is de loonsom? Over welke periode mag je rekenen? Maar de arbeidsrechtspecialisten zitten ook met andere vragen. 'Ze willen vooral weten welke offers je als werkgever mag vragen van je werknemers. Mag je vragen om vakantiedagen op te nemen? Mag je een goedkeurde vakantie intrekken?

Lees ook | 'Laat niet honderdduizenden bedrijven kapot gaan'

Voorwaarden

Ook zijn er vragen over de voorwaarden van de NOW. Wat mag je wel en niet doen om te zorgen dat je nog wel binnen de voorwaarden valt? Dan gaat het vooral om het gelijkhouden van de loonsom. 'Je ziet al heel snel dat je loonsom daalt als je het afzet tegen het ijkmoment, januari. En als je loonsom te veel daalt, krijg je al heel snel geen subsidie.'

Moreel appel

Dingemans denkt dat veel werkgevers een afweging gaan maken of het aantrekkelijk is om de NOW aan te vragen of dat ze er toch maar van afzien, ofwel omdat ze er niet voor in aanmerking komen, ofwel dat ze zich het moreel appel van minister Koolmes aantrekken om er alleen gebruik van te maken als je er ook echt voor in aanmerking komt.

Lees ook | Liveblog Coronavirus

Werknemers van het UWV bekijken aanvragen die binnenkomen bij het loket overbrugging werkbehoud (NOW-regeling).
Werknemers van het UWV bekijken aanvragen die binnenkomen bij het loket overbrugging werkbehoud (NOW-regeling). ( ANP)

Gerelateerde artikelen