Juridisch14 apr '20 18:23

'Coronamaatregelen leiden tot rechtsongelijkheid'

Auteur: BNR Webredactie

De corona-maatregelen leiden tot oneerlijke rechtspraak. Dit zegt strafrechtadvocaat Richard Korver tegen BNR-verslaggever Harmen van der Veen. Met name de verdachten komen volgens Korver in de knel.

Advocaat Richard Korver
Advocaat Richard Korver ( ANP Robin Utrecht )

Bizarre situaties

Videoverbindingen en telefonie vormen volgens Korver geen goed alternatief: 'Het is ingewikkeld om zaken niet face tot face te doen, vaak gaat het immers om vertrouwelijke zaken'. Voor een groot deel liggen procedures ofwel stil, ofwel vragen rechters of zaken schriftelijk dan wel telefonisch afgehandeld kunnen worden. En dat leidt volgens Korver tot bizarre situaties waarin sommige rechters verschillende mobieltjes op het bureau hebben waarbij deelnemers via de luidspreker te horen zijn.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Vitaal beroep

'Uitermate vervelend en zorgwekkend', noemt Korver de gang van zaken. Volgens de strafpleiter is de rechtsstaat een vitaal beroep en liggen veel zaken nu gewoon stil. Een schrijnend voorbeeld is een echtpaar dat in gemeenschap van goederen is getrouwd en dat wil scheiden omdat de man sierteler is en failliet dreigt te gaan. 'Zo'n zaak wordt niet in behandeling genomen', zegt Korver. Er is volgens hem ook sprake van rechtsongelijkheid: de openbaar aanklager mag in de rechtszaal verschijnen, terwijl de advocaat moet inbellen: 'Als de officier in de zaal is, heeft Vrouwe Justitia geen blinddoek meer, maar de advocaat wel.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen