Gemeenten verschillen in handhaving corona-regels
De verschillen tussen hoe vaak gemeenten boetes uitdelen vanwege overtreding van de corona-verordening, zijn groot. Dit blijkt uit een rondgang die BNR langs verschillende gemeenten maakte. 'Het waarschuwen houdt op zeker moment op', zegt waarnemend burgemeester van Heerlen Emile Roemer die geen voorstander is van één landelijk handhavingsbeleid.
Een boete per boa per week
Volgens Roemer gaat het in Heerlen vooral om groepen die overlast veroorzaken, maar wordt er niet excessief beboet: 'Per boa is het ongeveer één boete per week'. De burgemeester benadrukt het belang van handhaving: 'Zuid-Limburg is zeer zwaar getroffen, het is van groot belang dat we handhaven. Een boete van driehonderdvijftig euro is voor veel mensen ongelooflijk veel geld. Regels afspreken zonder te handhaven heeft geen zin. Het waarschuwen houdt op zeker moment op'.
'Landelijk beleid niet nodig'
Desgevraagd zegt Roemer dat de Heerlense boa's geen gebruik zullen maken van pepperspray en wapenstok: 'Wel hebben ze een bodycam en korte lijnen met de politie. Boa's moeten vooral voorkomen in een geweldsituatie terecht te komen. Ik ben daar heel terughoudend in'.
Roemer is evenmin voorstander van een uniform landelijk beleid op handhaving: 'We hebben een noodverordening, ondertekend door alle vijfentwintig Veiligheidsregio's. Daarnaast hebben we de gemeentelijke APV, daarmee kunnen we uit de voeten. Handhaven is maatwerk, de situatie in Heerlen is anders dan die in Middelburg. Het is beter dan één landelijk beleid'.
'Verschillen in handhavingscultuur'
Nijmeegs burgemeester en voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls erkent de Nederlandse verschillen in handhavingscultuur. Bruls beaamt dat Nijmegen na anderhalve week overgegaan is op beboeten, en ziet nu dat andere gemeenten met een inhaalslag bezig zijn. 'De boodschap komt aan', zegt Bruls, 'Maar je moet ook een goed verhaal hebben. Met boetes alleen kom je er niet'. De burgemeester merkt dat er steeds meer mensen op straat komen, dat er meer behoefte is om het leven weer op te pakken, maar ook dat er veel draagvlak is voor het geleidelijk versoepelen van de maatregelen.
Fors meer boetes
Had Heerlen op 30 maart één boete uitgedeeld, dat zijn er inmiddels 139; Delft is gestegen van 12 naar 45 boetes en in Flevoland is 38 keer het bonnenboekje getrokken. Wat ook opvalt, is dat de gemeenten die kort na die noodverordening streng waren, die lijn hebben doorgezet: Nijmegen, dat in dat eerste weekend meteen 25 boetes uitschreef heeft er nu maar liefst 754 uitgedeeld. De boetes variëren van burgers die zich niet aan de anderhalve meter-regel houden (350 euro) tot dwangsommen voor ondernemers van 10.000 tot 50.000 euro.