Juridisch20 mei '20 12:39

Rekenkamer geeft Hoekstra ferme tik op vingers

Auteur: BNR Webredactie

De Rekenkamer geeft minister Hoekstra van Financiën een tik op de vingers, omdat hij vorig jaar geld heeft uitgegeven zonder toestemming van het parlement. Het gaat met name om de aandelen KLM die de staat kocht, zegt Rekenkamer-president Arno Visser.

Beluister ook | Newsroom | Wopke Hoekstra slaapt er niet minder om

De Rekenkamer rekent het Hoekstra vooral aan dat het Rijk in 2019 aandelen heeft verworven 'in een luchtvaartonderneming op een wijze die wij als onrechtmatig kwalificeren', zegt Visser. 'Het parlement is vooraf niet geïnformeerd over de aankoop en dus niet in de gelegenheid gesteld om zijn budgetrecht uit te oefenen. Rechtmatigheid is een serieuze zaak. Overschrijding van de tolerantiegrens is ernstig.'

Beluister ook | Juridische Zaken | Weer een onvoldoende voor de rechtsstaat

Aantal aanbevelingen

Hoekstra toonde zich niet erg onder de indruk van deze aantijgingen. 'De Rekenkamer heeft in het rapport heel duidelijk de dilemma's geschetst waar je in zo'n specifiek geval te maken hebt: aan de ene kant wil je zo goed mogelijk informeren, aan de andere kant heb je te dealen met alle beursgevoeligheid. Daar heeft de Rekenkamer in het rapport nog een aantal aanbevelingen voor de toekomst gedaan, die voor de Kamer én het kabinet nuttig zijn.'.

De Rekenkamer controleert elk jaar of belastinggeld juist is besteed en zet nu ook vraagtekens bij de 90 miljoen euro die de NAM heeft gekregen na het stopzetten van de gaswinning in Groningen.

Wopke Hoekstra en Arno Visser
Wopke Hoekstra en Arno Visser ( ANP / Bart Maat )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen