Juridisch3 jun '20 08:14

Dekker schrapt verpandingsverbod, mkb kan meer lenen

Auteur: BNR Webredactie

Bedrijven moeten hun openstaande facturen kunnen gebruiken als onderpand voor een lening bij een bank of andere geldschieter. Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming dient vandaag een wetsvoorstel in dat een eind moet maken aan het zogenoemde verpandingsverbod. Daardoor komt voor het mkb een miljard euro meer aan kredieten vrij, schrijft het FD.

Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming
Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming (ANP / Sem van der Wal )

Daardoor zouden zij bijna 1 miljard euro extra kunnen lenen. Om dat te bereiken wil minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker een eind maken aan afspraken die verpanding van vorderingen verbieden. Het voorstel was lange tijd in de maak. Dekker kondigde in februari 2018 al aan dat hij een einde wil maken aan het verpandingsverbod, zegt Martijn Pols, verslaggever bij het Financieele Dagblad.

Beluister ook | Dekker wil faillissementswet doorzetten

Voor veel mkb'ers betekende het verpandingsverbod dat ze geen krediet konden krijgen op basis van de uitstaande vorderingen, zegt Pols. 'Bij de bank gaan ze door al je eigendommen heen als je krediet aanvraagt en de vorderingen vielen daarbuiten. Daarmee werd zo'n vordering dood geld, want je kon er niets mee.' Niet elke mkb'er zal evenveel garen spinnen bij het opheffen van het verbod. 'Met name in de bouw en bij kleinere leveranciers speelt dit relatief veel.'

Beluister ook | Wij in de Toekomst | Leven lang leren binnen het mkb


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen