Juridisch5 jun '20 08:27Aangepast op 5 jun '20 08:43

Coronacrisis maakt horeca kwetsbaar voor criminele overname

Auteur: Dave Krajenbrink

Criminelen staan in de startblokken om horecazaken over te nemen die vanwege de coronacrisis omvallen. Daarvoor waarschuwt het Anti Money Laundering Centre, dat samen met OM, politie en de FIOD witwaspraktijken opspoort.

 Criminelen zoeken nieuwe dekmantel in horeca
Criminelen zoeken nieuwe dekmantel in horeca (ANP KIPPA Levin de Boer)

Een crimineel die een horecazaak als dekmantel heeft om geld wit te wassen, kan over de afgelopen maanden geen omzet opgeven. Doet-ie dit wel zou dit uiteraard meteen voor argwaan zorgen bij de opsporingsdiensten.

Nieuwe dekmantels

Het Anti Money Laundering Centre (AMLC) vreest nu dat als straks het economisch zwaar weer wordt, criminelen zullen azen op horecazaken die vanwege de coronacrisis op omvallen staan of al failliet zijn. 'Crimineel geld is nu aan het ophopen', zegt Suzanne Visser, witwasexpert van het AMLC. 'Door horeca-zaken over te nemen verschaffen criminelen zich weer een dekmantel om hun criminele inkomsten mee wit te wassen.'

Lees ook |Liveblog Coronacrisis

Wie nu toch zijn criminele zaken wil blijven runnen moet volgens Visser zijn stinkende best doen om niet in het licht te treden. 'Met cash betalen kan bijna niet, dus is de verleiding misschien groot om die gestolen creditkaart vanonder het matras te halen en te gebruiken. En dan val je voor ons op'.

Kluisjes en privéjets

De coronacrisis biedt voor witwasspeurders nog meer kansen om witwaspraktijken aan het licht te brengen. Zo kan een toename van kluisjesverhuur erop duiden dat gestolen goederen of crimineel geld hier wordt opgeslagen. Ook een grote hoeveelheid contant geld dat wordt omgewisseld voor goud kan een signaal zijn. En in de maanden dat er niet gevlogen kon worden hadden vluchtbewegingen van privéjets de aandacht van opsporingsdiensten.

Lees ook |Thuiswerken maakt kwetsbaar voor CEO-fraude

Gerelateerde artikelen