Juridisch5 jun '20 12:13Aangepast op 5 jun '20 15:40

‘Seponeer boetes voor anderhalvemeter-regel'

Auteur: BNR Webredactie

Boetes voor wie de anderhalvemeter-regel heeft overtreden moeten geseponeerd worden. Dit zeggen advocaten vanmorgen in De Telegraaf. Na de demonstratie op de Dam maandag, waar veel mensen ongestraft erg dicht op elkaar stonden, meldden mensen met een boete zich bij een advocaat.

'Het is een juridisch gedrocht', zegt advocaat Jan Visscher bij Serv Advocaten. Volgens Visscher heeft zich al een aantal mensen gemeld op het platform waar alle boetes verzameld worden zodat alles in één keer geseponeerd kan worden.

Luister ook | Anderhalve meter op het terras maar niet op de Dam

Demonstranten tijdens het protest op de Dam van maandag hielden zich niet aan de anderhalvemeter-regel
Demonstranten tijdens het protest op de Dam van maandag hielden zich niet aan de anderhalvemeter-regel (ANP)

De Raad van State oordeelde eerder dat er een noodwet moet komen om de coronaboetes te rechtvaardigen. Maar die is er nog steeds niet. ' Intussen zijn er al wel veel boetes opgelegd. Er zijn veel concrete voorbeelden van mensen die beboet zijn die niet wisten dat ze in overtreding waren, maar die nu wel de beelden van de Dam zien. Dat steekt niet alleen, dat is willekeur en rechtsongelijkheid'.

Lees ook | Oppositie groeit tegen coronaboetes

Boetes in de prullenbak

De omstandigheden op de Dam waren bijzonder. 'De motivatie van de burgemeester van Amsterdam was in eerste instantie dat het onderwerp te belangrijk was', zegt Visscher. Volgens hem maakt dat de handhaving zo lastig. Hij verwacht dan ook dat alle boetes de prullenbak in kunnen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen