Juridisch8 jun '20 16:24Aangepast op 8 jun '20 17:29

Kamer vindt noodwet te snel gaan

Auteur: BNR Webredactie

De Tweede Kamer waarschuwt het kabinet over de wet waarin ze de anderhalvemetersamenleving willen verankeren. Die wet moet al binnen een maand ingaan, maar hij zit nog steeds niet in de mailbox van het parlement. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken spreekt van 'een vluggertje' en trapt op de rem.

( ANP Bart Maat)

Willekeur voorkomen

'Een week is echt te kort. We hebben tijd nodig om met juristen deze wet door te spreken zodat voorkomen wordt dat willekeur ontstaat en zodat mensen beschermd worden', zegt PvdA-Kamerlid Attje Kuijken. 'Een wetsvoorstel duurt gewoonlijk twee jaar, maar als we straks slechts twee weken hebben, dat noem ik een vluggertje. Dan neem ik mijn controlerende taak niet serieus. Ik wil alles serieus kunnen behandelen. Het moet wel op een manier die goed is en die staatsrechtelijk klopt'.

'Ze zijn hem nog aan het schrijven, hij ligt nog niet eens bij de Raad van State', zegt politiek verslaggever Laurens Boven.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Oppositie trapt op de rem

Voor de oppositie gaat het te snel, het zijn immers beperkingen van de grondwettelijke vrijheden. 'Het wordt spannend, het is 75-75 in de Kamer, dat wordt een interessant debat. De wet is nog niet gepubliceerd, maar hij circuleert al wel', zegt Boven. 'De wet doet twee dingen - de algemene principes van de anderhalvemetersamenleving worden uitgelegd én de uitvoering van de wet wordt geregeld. Dat blijft een vorm van noodverordeningen van de minister'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen