Juridisch8 jun '20 11:47

Proces MH17 wordt hervat

Auteur: BNR Webredactie

Na een maandenlange onderbreking gaat het proces over de ramp met de MH17 zo meteen verder. Dat was uitgesteld om de verdediging de tijd te geven om het omvangrijke dossier van de zaak te lezen.

Beluister ook | MH17-proces van start na zes jaar onderzoek en met 35.000 pagina's dossier

Twee keuzes

De vraag is hoe de verdediging zich nu gaat opstellen, zegt onze verslaggever Martijn de Rijk. Hij is erbij op het complex bij Schiphol en volgt de zaak. 'Je kunt je voorstellen dat ze twee kanten op kunnen. Kijk naar de verdediging van een van de drie Russen die terecht staat, Oleg Pulatov, bijvoorbeeld. Ze zouden kunnen meegaan in het verhaal van de Russische overheid. Die zegt: ''het is een groot showproces en verzonnen bewijsmateriaal en wij hebben niets gedaan.'' Maar het is nog maar de vraag of dat ten gunste komt van hun cliënt. Het is misschien helemaal niet in het belang van die verdachte dat het allemaal een nepproces is. Misschien is het wel meer in zijn belang om de Russen de schuld te geven.'

Beluister ook | Helder! MH17-proces: Welk bewijs is er tegen de Russen?

Inlezen

In de eerste week werd de aanklacht gehoord. 'Met dat indrukwekkende moment waarop de namen van alle 298 slachtoffers werden voorgelezen', zegt De Rijk. Ook de aanklacht tegen de vier verdachten die terecht staan werd gehoord. Daarna werden zoveel verzoeken ingediend dat de verdediging niet kon reageren, want zij waren nog maar net begonnen en moesten alle documenten nog doornemen.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen