Juridisch11 jun '20 08:30Aangepast op 12 jun '20 07:35

Santokhi: houden aan 'wettelijke bepalingen' uitlevering Bouterse

Auteur: Michaël Roele

De beoogde nieuwe president van Suriname, Chan Santokhi, wil zich aan de wet houden als het gaat om eventuele uitlevering van Bouterse aan Nederland. In een interview met BNR zegt Santokhi: 'We kijken uit naar het rechtshulpverzoek en we kijken uit naar wat het advies zal zijn van de procureur generaal. Het uitleveringsverzoek Bouterse is een zaak van de gerechtelijke autoriteiten, niet aan de politiek'.

De beoogd president wil zich daarvoor vasthouden aan de in Suriname geldende wetten en regels: 'Ja, in feite als we een rechthulp verzoek gaan krijgen dan zijn er wettelijke regelingen en bepalingen die duidelijk aangeven hoe met rechtshulpverzoeken om te gaan. En we zullen dat voorleggen aan de procureur generaal. Dat is het systeem zoals dat werkt in Suriname', zegt Santhoki in het interview dat woensdag is opgenomen.

Uitlevering

Later zegt Santhoki dat hij daarmee niet heeft willen zeggen dat Bouterse zal worden uitgeleverd. 'Op geen enkel moment heeft de VHP-voorzitter gesuggereerd of gezegd dat hij openstaat voor uitlevering van een Surinamer, in dit geval de zittende president. Het is bekend dat Surinamers volgens de bestaande wetgeving niet uitgeleverd kunnen worden', laat zijn partij in een verklaring weten. 'Ik doe een beroep op elke Surinamer om door deze verkeerde berichtgeving niet afgeleid te worden van het doel om een beter Suriname te creëren', aldus Santokhi tegen het ANP.

Volgens strafrechtenadvocaat Gerard Spong is de uitspraak van Santhoki opmerkelijk. 'In de geldende uitleveringswetten van Suriname staat dat het uitleveren van staatsburgers niet mogelijk is.' Een uitlevering van Bouterse zou volgens Spong wel voordelen hebben voor Suriname. Een gevangenisstraf in Nederland zou voor minder politieke onrust in het land zorgen. 'Het onderwerp wordt, door opsluiting van Bouterse in een Nederlandse cel, buiten de Surinaamse politiek gehaald.'

Lees ook | Hoe de VHP transformeerde naar een volkspartij

Begin deze maand won zijn partij, de VHP, de verkiezingen. De partij haalde 4 zetels meer dan de NDP van president Bouterse. Daarmee is Santokhi de topkandidaat om president van het land te worden.

Dossier | Suriname

Wat Santokhi betreft bepaalt de rechterlijke macht wat er na het presidentschap van Bouterse met hem gaat gebeuren. 'We kijken uit naar het rechtshulpverzoek en we kijken uit naar wat het advies zal zijn van de procureur generaal. Nogmaals, het zijn zaken die volstrekt helder zijn binnen het rechtssysteem. Er zijn interstatelijke handelingen die verricht moeten worden tussen twee staten. Maar áls het rechtshulpverzoek komt, zullen we ons houden aan de wettelijke bepalingen. We kijken uit naar wat het advies van de procureur generaal zal zijn.'

Beluister ook | Alles over de verkiezingen in Suriname

Daarmee doelt Santokhi ook op de veroordeling in het proces rond de Decembermoorden. Daar kreeg Bouterse vorig jaar 20 jaar cel voor opgelegd. In Nederland moet Bouterse nog 11 jaar uitzitten voor drugssmokkel.

Handelsrelatie

Santokhi gaat in het gesprek ook in op de slechte economische situatie in Suriname en de relatie met Nederland. Volgens Santokhi moeten beide landen als volwaardige landen die naast elkaar staan gaan samenwerken op economisch gebied. 'Ik denk dat we niet meer terug moeten naar een samenwerkingsrelatie alleen maar op basis van financiële input.'

Luister ook | Het hele gesprek met Chan Santokhi

Beoogd president Chan Santokhi van Suriname
Beoogd president Chan Santokhi van Suriname (ANP/ Ranu Abhelakh )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen